Tvoříme, vaříme, nekecáme
Foto: pri
Kořením výstavy Léčivky a jejich dvojníci, která byla na začátku měsíce otevřena ve Slováckém muzeu, se stalo předjarní vaření. Z nedalekého Hluku přijely dvě šikovné babičky Marie Lekešová a Marie Hejdová, které s týmem muzejnických žen před zraky návštěvníků kouzlily bylinné variace.
Jarní salát z bylinek by pro své dětičky měla připravit každá maminka. Všechno kupujeme, ale to není potřeba a není to také ono, vždyť vše roste kolem nás. Není potřeba nic kupovat ani vozit z cizích krajů, co máme na zahrádce, je z naší země a je to pro nás, spustila Marie Lekešová. Po potoce Iveta chodila, kopřivy tam hledala. Správně se bylinky používají až v máji, ale co už, všeci ponáhlajú. Při vaření využíváme petržel, pažitku, mrkev, čerstvé kopřivy nebo taky čerstvý kopr, dodala Lekešová, která nabídla zajímavou alternativu: Místo rukoly si natrhejte pampelišku.
Vařilo se pohankové rizoto, vepřové medailonky, řeřichový salát a polévka s fazolovými lusky a koprem. Stranou pozornosti nezůstala ani samotná výstava. Výstava se mi líbila a po čtyř letech, co jsem v muzeu nebyla, jsem nadšená. Používám knihu o léčivých bylinkách od Marie Treben, a tak jsem se chtěla dozvědět něco víc. Vaření bylo příjemným bonusem, nechala se slyšet návštěvnice Ludmila Kmentová.
Vaření v muzeu pokračuje 11. dubna opět s usměvavými kuchařkami z Hluku.