Úmorné vedro rozrážel zvuk kovadlin

Úmorné vedro rozrážel zvuk kovadlin
Foto: pri
Buchlovice Společnost 10 / 07 / 2012

Vypít osm set piv nebyl pro kováře problém

Hrad Buchlov obsadili umělečtí kováři. Na 6. ročníku mezinárodního kovářského sympozia Buchlovské kování pracovali na výrobě kovových plastik mistři černého řemesla z pěti zemí světa. U třinácti výhní se postupně vystřídala padesátka kovářů a každý z týmů měl čtyři hodiny na výrobu svého díla.
Ochuzeni nebyli ani návštěvníci, kteří zamířili na prohlídku nejstaršího hradu na Moravě. Mohli nahlédnout pod ruce kovářů přímo při práci a sledovat, jak se jejich původní myšlenka postupně měnila a rozžhavená výheň spolu se silnými údery vtiskávaly kovu výslednou podobu.
Kromě kovářů letos návštěvníci po oba dva dny mohou navštívit galerii U Sudu. Probíhá zde výstava nožířské práce, kde se prezentuje dvanáct výrobců, kteří ukazují broušení, rytí a dole v prostoru vyhrazeném pro kováře výrobu damaškové ocele, prozrazuje Libuše Mikulová za pořadatelské HB Collegium.
Díky velkému zájmu kovářů došlo i na zatraktivnění akce, protože kování se odehrávalo dokonce i mezi návštěvníky na horním nádvoří. Museli jsme zvolit i toto místo. Byly přidány tři výhně a ve spodní části již nebyl prostor. Návštěvníci tak před odchodem na prohlídku hradu mohli využít čas čekání. Nechyběla ukázka práce platnéře, dráteníka, měditepce, výrobce vitráží, říká Mikulová.
Tak jako loni, i letos se Ondřej Géla nechal k výrobě svého díla - perly - inspirovat osobní zkušeností: Četl jsem román od Miky Waltariho Čtyři západy slunce, kde říká, že v sobě nosí lasturu, na které se mu usazují zrníčka zážitků, které se mění v perlu. Velmi se mi to líbilo, že je to obraz lidské duše.
Teplota dosahovala na slunci 50 °C, u výhně ještě o 15 °C více. Kováři tvrdí, že se zde potí třikrát. Jednou od sluníčka, podruhé od výhně a potřetí z práce, sděluje za všechny kováře Géla a prozrazuje, že nezapomněli na dodržování pitného režimu. K dispozici je voda a a osm beček desetistupňového piva, které jistě v neděli všichni společně dopijeme.
Hotové výrobky okamžitě poputují do hradní galerie, kde jsou již dnes k vidění, tak jako ty z předešlých ročníků.

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace