V Buchlovicích si vzorky nalévají sami!

V Buchlovicích si vzorky nalévají sami!
Foto: pas  /  Šampioni v letních pálenkách - František Nikl za třešně, David Hrkalík za hrušky, Helena Moravčíková za likér z angreštu, Karel Durník za špendlíky a Jiří Moravčík za višně.
Buchlovice Společnost 27 / 02 / 2018

Nejvíce bodů posbírala meruňka Jaroslava Nikla a špendlík Břetislava Andrýska

V sobotu se konal pátý ročník Berchtoldova koštu pálenek. Spíše rodinný košt zaplnil obě patra restaurantu uprostřed zámeckých Buchlovic. Za vstupné sto korun - vystavovatelé za polovic - si návštěvníci sami ulévali vzorky z vystavených láhví.
Patnáct degustátorů se shodlo, že až na drobnosti byly předložené vzorky velmi kvalitní. Jen ojediněle kazila kvalitu přítomnost kyselinky, v jedné meruňce bylo něco, co tam nepatří, přiznal jeden z degustátorů.
Před vyhlášením výsledků shrnul uplynulou sezonu vedoucí místní pálenice Jan Stockmann.
Mezi jmény, která pořadatel Filip Krystýnek nejčastější volal pro diplom za nejlépe hodnocené vzorky, byla ta sourozenců Jaroslava a Františka Niklových, otce a syna Hrkalíkových a Břetislava Andrýska. Šampioni v trnkách, duranciích, meruňkách a hruškách si odnesli malované flašky.

Manželské vítězství aneb Je to doma!
Mezi pravidelnými buchlovickými šampiony se poprvé objevili manželé Moravčíkovi ze Lhotky.
Jiří, rodák z Lopeníku, už před osmi lety vyhrál s nejlepší slivovicí na koštu v Březové. Titul v Buchlovicích, kde bydlí dvanáctým rokem, byl pro něj premiérovým. Pálil jsem jen letní ovoce, protože jsem obměňoval stromy a trnky ještě nerodí, vysvětlil, proč na košt přinesl vítěznou pálenku
jen z višní a o jednu desetinu bodově horší třešňovici.
Diplom pro šampiona si odnesla i jeho žena Helena s likérem z angreštu. Přezrál natolik, že z něho nešla udělat zavařenina, vysvětlila šampionka, proč angrešt s dalšími ingrediencemi raději naložila do vodky.

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace