V hlavní roli pořádný flák masa

V hlavní roli pořádný flák masa
Foto: adel
Uherské Hradiště Společnost 01 / 12 / 2016

Marie v terminologii neexcelovala, ale svou zručností vše zachránila

Je pravdou, že tradiční slovácká gastronomie nebyla bohatá na masové pečínky, ale když už se na stole objevila, jen tak se na její chuť nezapomnělo. S touto myšlenkou přišel i slovácký kuchtík David Vaculík v osmém dílu Slovácké školy vaření.  
Pořádný kus vepřové krkovice na česneku se šťouchanými brambory Davidovi tentokrát pomáhala připravit v pořadí osmá finalistka Tváře DOBRÉHO DNE Marie Ryšavá. Jako studentka hotelové školy se v kuchyni rozhodně neztrácela. Hned od samého začátku dostávala ze strany šéfkuchaře spousty úkolů. Oloupat a naškrabat česnek, úhledně nakrájet cibuli, brambory a špičkově ochutit maso. No a aby toho nebylo málo, během všech přípravných prací musela Marie odpovídat na klasický zvídavý kvíz. Tentokrát byly otázky stejně vypečené jako připravovaná krkovice. Bohužel i v případě Marušky se ukázalo, že archaická slovácká mluva z oblasti gastronomie je pro finalistky soutěže poměrně neprobádanou oblastí. Ještě než kuchařská dvojice uvařila svoji ukázkovou porci, mohli stálí návštěvníci ochutnat týž pokrm připravený od Václava Hrabce. Velmi podstatnou součástí vaření je i prezentace pokrmu, která se stala posledním úkolem v dopoledním Maruščině kuchařském zápolení. Když pěchovala šťouchané brambory do servírovací formičky, bylo vidět, že už se nemůže dočkat, až svůj kuchařský výtvor bude moci ochutnat.

Očima Marie:
Před začátkem jsem byla trochu nervózní, i přesto mě vaření moc bavilo a myslím, že mi to i celkem šlo. V čem jsem se trochu ztrácela, byla slovácká slova, která se používala dřív. David byl moc hodný a sympatický. Říkal mi, co mám dělat, a když jsem třeba pomalu kroužlala brambory, tak mi za to nenadával a pomohl mi.

Očima Davida:

Jako každý týden bylo vaření fantastické a já jsem čím dál víc nadšený. Dokonce je to druhá slečna v pořadí, která studuje hotelnictví a cestovní ruch, tedy prošla gastronomickým provozem. Tato zkušenost byla určitě znát. Byla velice klidná. Odpovídala na to, co věděla, a když nevěděla, tak se pěkně usmála, takže žádný problém. Bylo to příjemné.

TOPlist