V Hluku překonali český zelový rekord

V Hluku překonali český zelový rekord
Foto: AV
Hluk Společnost 11 / 04 / 2011

Doma vyrábíme zelí každý rok a celá rodina ho má na jídelním stole ráda, uvedla místostarostka Vašíčková

Košt O najlepší kysané zelé na Slovácku I, který se uskutečnil uplynulou neděli v Hluku na tvrzi, zaznamenal v premiéře pro organizátory v čele s Veličanem Tondou Vrbou dvě příjemná zjištění. O akci byl mimořádný návštěvnický zájem. Lidé přijeli koštovat a zároveň i hodnotit z různých míst republiky a především nashromážděním 173 vzroků byl utvořen nový český rekord v počtu vzorků kysaného „zelá“ na jednom místě, který byl zapsaný Agenturou Dobrý den z Pelhřimova. O devadesát čtyři vzorků byl překonán bývalý rekord, který tři roky drželi pořadatelé podobného koštu z Velké nad Veličkou.
„Nic zlého proti mému bydlišti a regionu Horňácka, ale rozhodl jsem se zelový košt pořádat podstatně ve větším rozsahu, než byl ten na domácí půdě. Využil jsem i toho, že se letos zelový košt z technických důvodů neuskutečnil. Záměr vyšel a je jen škoda, že ve většině domácností na Slovácku už zely škopky prázdnotou. Příčinou byl pozdní termín konání. Mohlo se zde koštovat podstatně více „zelá“. Očekával jsem kolem třístovky vzorků. Po dobré spolupráci s MAS Horňácko-Ostrožsko a městem Hluk uspořádám košt O najlepší zelé na Slovácku II opět na stejném místě, pouze změním termín na zimu,“ nechal se slyšet nepříliš spokojený Vrba, který už připravuje, tentokrát v centru Horňácka, další velkou gurmánskou událost. V  sobotu 7. května totiž proběhne ve Velké nad Veličkou košt O krála slováckéj klobásky.
„Jsem hodně překvapený tím, co jsem tady viděl. Nečekal jsem takový zájem lidí ani tolik vzorků. Byla tady fantastická atmosféra i účast, ani jednu vteřinu mě nemrzelo, že jsem sem vážil 350 kilometrů z Litoměřic. Hrozně rád jsem tady byl a pro organizátory mám jen slova uznání. Nedovedu si takovou akci představit v Čechách. Vy tady máte úplně jinou atmosféru, nálada lidí, muzika, to všechno bylo skvělé a jsem hrozně rád, že jsem se toho účastnil. Moc všem děkuji, prohlásil při odchodu k domovu po akci spokojený předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.
A kdo se mohl nakonec pochlubit ve slováckém Hluku nejlepší vitamínovou zeleninovou bombou, která byla dodána k soutěži nejen z Moravy, ale i Slovenska a dokonce až z daleké rumunské Bukurešti? Na prvním místě skončil Jan Němeček z Blatnice pod Svatým Antonínkem, druhý byl profesionální výrobce kysaného zelí Jiří Kubíček z Bystročic na Olomoucku a jako třetí se umístila Jana Vašíčková z Blatničky. Jako ocenění obdrželi všichni originální cenu - zelák vytvořený keramikem Josefem Benedíkem z Hroznové Lhoty. „Umístěním na třetí příčce jsem docela příjemně překvapena, neboť jsem s tím vůbec nepočítala. Doma vyrábíme zelí každý rok a celá rodina ho má na jídelním stole ráda,“ prohlásila den po akci, při dodatečném předávání keramického zeláku na Obecním úřadě v Blatničce, místostarostka Jana Vašíčková.

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace