V muzeu se vařilo naposled

V muzeu se vařilo naposled
Foto: Ladislav Chvalkovský
Uherské Hradiště Společnost 09 / 12 / 2018

Oblíbená gastronomická série se rozloučila vánočním cukrovím

Naposledy si návštěvníci odnesli ze Slováckého muzea originální receptář. Po sedmi letech byla ukončena populárně-naučné sobotní dopoledne s názvem Vaříme v muzeu! Závěrečný díl byl věnovaný pečení tradičního vánočního cukroví s bonusem, kterým byla komentovaná prohlídka aktuální výstavy Vánoční světlo.
„Na začátku roku 2012 jsme v rámci sobotního dopoledne poprvé zkusili nabídnout návštěvníkům tradiční pokrmy spojené s masopustním časem a ukázat také jejich výrobu. Zájem veřejnosti byl obrovský. Slovácké muzeum tak ještě před boomem pořadů o tradiční gastronomii jako první začalo veřejnosti připomínat původní pokrmy, receptury, ale také jejich význam v lidové kuchyni,“ zavzpomínala Marta Kondrová, vedoucí etnografického oddělení, na začátky tohoto programu.
Během let 2012-2018 bylo realizováno 44 programů věnovaných různým krajovým specialitám, pokrmům, pečivu i cukroví, které navštívilo 3 520 zájemců o gastronomii. „Mnoho návštěvníků vzpomínalo na to, že jídla, která v muzeu vidí, znali z mládí, ale postupně je doma přestali vařit. Pro mnohé to tak byl splněný návrat do dětství a možnost znovuoživit to, co se v jejich rodině po generace připravovalo,“ uvedla Kondrová, která přidala informaci o tom, že i když jednou něco končí, není potřeba být smutný. „Od 2. února 2019 mohou návštěvníci chodit na Tvoříme v muzeu, kde se budeme věnovat různým rukodělným technikám. Začít bychom chtěli s výšivkou na výřez, která se na Uherskohradišťsku objevuje především na rukávcích a košilích ženského i mužského kroje,“ upřesnila Kondrová.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace