V Tupesích kraloval místní vinař Drahoslav Kňourek

V Tupesích kraloval místní vinař Drahoslav Kňourek
Foto: Markéta Maňásková  /  Mladá vína chutnají především mladým děvčicám.
Tupesy Společnost 29 / 03 / 2018

Čestnou plaketu si odnesl i čerstvý vinař Pavel Bureš

Dříve sloužily košty vín k tomu, aby se místní vinaři sešli a zhodnotili, čí práce za předešlý rok přinesla to nejlepší víno. Dnes už tomu tak není a na většině koštů můžete ochutnat vzorky vín různých ročníků, a to z mnohých vinařství.
„Nejsme jen lokální košt, všichni, kdo sem přijdou, mají možnost ochutnat vína z celého regionu Slovácka. V letošním roce zpestřují naši výstavu i mladé odrůdy, jako je třeba Malverín,“ dodal Oldřich Vávra, starosta a zároveň jeden z pořadatelů 29. ročníku tupeského koštu.
464, přesně tolik různých vín mohli příznivci tohoto oblíbeného nápoje ochutnat v sobotu v tělocvičně tupeské základní školy.
„Práce vinaře nezačíná ve sklepě, jak si mnozí myslí, ale ve vinohradě. Kvalita hroznů, pokora a pracovitost rozhodne o tom, jaká bude vaše úroda. Letos však příroda vinicím nepřála. Jaro, kdy je potřeba nejvíce deště, bylo suché a na podzim, kdy měly hrozny dozrát, se ochladilo a déšť jako by si vynahrazoval, co zameškal. Vinaři kvůli hnilobě museli hrozny sklidit dřív, a tak nestačily dostatečně dozrát. Kvůli tomu bohužel nepatří letošní košt k výjimečným ročníkům, ale spíše k těm průměrným,“ podotkl místní vinař František Maňásek.
I přes nepřízeň počasí se vinařům podařilo vyrobit opravdu skvělá vína a nejeden z nich si odnesl zaslouženou keramickou plaketu, která vypovídá o jeho dobře odvedené práci. Kvalitu vín hodnotila v pondělí 5. března třináctičlenná komise pod vedením Josefa Bičana. Již tradičně se na prvních příčkách umístili dlouholetí a zkušení vinaři. S 19,3 bodu se se svým Ryzlinkem rýnským stal vítězem v hodnocení odrůdových vín místní vinař Drahoslav Kňourek.
Velkým překvapením však byl úspěch úplného nováčka. Pavel Bureš se do výroby vína pustil znenadání v loňském roce a jeho zpracování Rulandského šedého ohodnotila porota číslem 18,5. Za to si zasloužil velké uznání a i jeho sklep bude zdobit čestná plaketa, kterou za svoji práci dostal.
„Samozřejmě jsem si všechno pečlivě zapisoval, každý svůj krok mám poznačený a doufám, že se díky tomu příští rok vyhnu chybám a budu se jen zlepšovat. Metoda výroby vína, kterou jsem pro své zpracování zvolil, sur lie, není jednoduchá, ale mám obrovskou radost, že dopadla tak skvěle,“ řekl ke svému úspěchu Pavel Bureš.
Od 17 hodin začala návštěvníky koštu bavit CM Olšava s primášem Tomášem Zubrem.
Po celou dobu koštu vládla v sále skvělá atmosféra. Lidi se bavili, koštovali, poznávali chutě a vůně, které se ve víně ukrývaly, a k dobrému vínu si také mohli dopřát kvalitní sýry.

BUBLINA
Mladé odrůdy zpestřovaly výstavu

autor: Markéta Maňásková

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace