Vaření trnek se vrací do komornějších kolejí...
Foto: pas / Nejen vařené, ale i pálené trnky bylo ke koštování.
Letos se urodilo modrého slováckého pokladu pod Chřiby málo
Vaření trnek na Břestku se letos odehrálo ve stínu Festivalu balonů, který se konal ve vedlejším areálu. V podvečer všude vládl chaos a totální automobilová zácpa davu přijíždějících návštěvníků. Díky nezvládnutí dopravního kolapsu nepřijela ani autobusová linka a turisté tak zůstali napospas svému osudu.
Trnková vůně i přes všechny zmatky přilákala své pravidelné návštěvníky, kteří měli možnost ochutnat metyju i trnkovou máčku s voňavým uzeným, podrcat kotulkou, okoštovat několik vzorků slivovice či břestecký koláček... Děti malovaly na roli papíru maminku, tatínka a trnky. Svou veřejnou premiérou prošla folková kapela Nafurt, kterou dali dohromady tupeští tatíci - amatérští muzikanti. Trochu jsme zvolnili. Rozhodli jsme se vrátit k původnímu plánu: raději dělat hlavně radost sobě a svým přátelům než se pouštět do megalomanských akcí, prohlásil s úsměvem Květoslav Trávníček, předseda Sdružení pro udržení tradic v Břestku. Letos je modrého slováckého pokladu málo, tak se nám i hodí, že nepřišly davy lidí, poznamenal předseda SUTu. Metrák trnek dali dohromady horko těžko. Aby byla plná kotulka, nějaké dokonce museli dokupovat.