Včelary Mekkou nejlepší slivovice

Včelary Mekkou nejlepší slivovice
Foto: pri  /  Vítězný Jaroslav Mancl s rodinou.
Kunovice Společnost 27 / 02 / 2013

K zajištění úrody vysadí každý rok dvacet nových stromů

Již podruhé v desetileté historii koštu slivovice v Kunovicích převzal titul nejlepšího pěstitele Jaroslav Mancl ze Včelar. Na otázku, co dělá jeho vzorky těmi nejlepšími, zazněla stručná odpověď: Dlouholetá praxe a chuť pracovat.
Sobotní počasí, které přineslo na Slovácko chvílemi kalamitní stav, bylo naprosto ideální k navštívení této akce, která se stala v režii zahrádkářské organizace již nepřehlédnutelnou součástí prezentace města Kunovice. Košt patří ke koloritu města a věříme, že nás deset členů vše zvládá ke spokojenosti všech návštěvníků a poskytujeme to nejlepší od našich dárců, zmínil na začátek našeho rozhovoru Jiří Rypl, předseda ZO.
Kvalita koštu stoupá. V porovnání s předcházejícími ročníky se stav vzorků moc nemění. Počet se nám ustálil někde kolem 230. Kvalita destilátů nám ale výrazně stoupla a můžeme se pochlubit. Dosvědčují to i výsledky degustátorů. Převážná část je vysoce hodnocená a blíží se v dvacetibodovém systému zlaté medaili, kterou udělujeme od dosažení 18,5 bodu, přidal Rypl, který doplnil, že 2 třetiny vzorků jsou trnky v kombinaci s durancií a durancie samotné a zbylá třetina patří ostatním druhům ovoce.
Hudební produkci zastal mužský pěvecký sbor a ku pomoci vstřebávání alkoholu byly připraveny zabijačkové pochoutky.
Šampion za svoji durancii s hodnocením 19,85 obdržel pamětní láhev a diplom. Zásluhy však připsal celé rodině. O první cenu se tedy dělí celá rodina? Ano, odpověděl Mancl velmi krátce a slova se ujala jeho žena. Když se sbírá, sejde se celá rodina. Já navařím, oni sbírají, pojí se, popije, je to pro nás sláva.
Do procesu se zapojují všechny tři dcery, které jsou vedeny k této zálibě od malička, zapojuje se Mancl, který na otázku tajemství receptu prozrazuje, že vše záleží na kvasu. Pálím podle toho, kde je volno. Záleží, jaký připravíte materiál. Jak je dozrálé ovoce, správné kvašení, což poznám od oka a po olíznutí kvasu, usmívá se Mancl a dcery i manželka přikyvují, protože o tom asi něco vědí. Na to, aby bylo každý rok co pálit, vyzrál také. Z neúrody strach nemáme. Máme sto stromů a každý rok dalších dvacet přisadím. Práce s tím je. Musí se ořezávat, bílit, hnojit, ale kdo chce sklízet, musí pracovat, podotýká vítěz.

Galerie

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace