Vítězem koštu předseda nivnických mykologů
Foto: pas / Vítězové - nivničtí houbaři Kedroníček, Zdražilová a Novotný.
Ač nivnický spolek mykologů má už jen čtyři členy, páteční 12. košt hub v Nivnici ukázal, že jsou to ti nejlepší odborníci! Téměř stovka degustátorů rozhodla, že ze 42 vzorků plodů lesa je nejlepší suchohřib Vladimíra Novotného, předsedy nivnického spolku mykologů. Hned za ním skočil jeho kolega Jiří Kedroníček s ryzcem a bronzový pohár se slzami v očích přebírala loňská vítězka a nejmladší účastnice koštu Edita Zdražilová.
Šestnáctiletá Nivničanka přinesla okoštovat bronzové praváky z Hošťálkové, václavky z Lopeníku a kozáky z nivnických Lip. Vášnivá houbařka a studentka přírodovědného lycea v brodských Slováckých strojírnách nechyběla ani v degustační komisi. U jednoho stolu zasedla s dědečkem Jaroslavem, který ji zasvětil do tajů lesa, babičkou Marií, maminkou, taktéž Marií, a mladší sestrou Luckou.
Přes jeden stůl seděl s nivnickými zahrádkáři i Maxmilián Pilka, dlouholetý člen místních mykologů. Jedenáct uplynulých ročníků trávil v kuchyni a vařil nezapomenutelný zvěřinový guláš, jenž po degustací ochutná každý návštěvník. V pátek do Besedy přišel jako obyčejný ochutnávač a donesl okoštovat ryzec pravý a doma vypěstovanou hlívu ústřičnou. Mám rád kyselejší nálev, přiznal nejzkušenější konzument v sále.
Druhou nejsledovanější osobou byla předsedkyně poroty a od loňska i starostka obce Vlaďka Kaislerová. Už pošesté v předsálí kuchyně připravovala vzorky pro degustátory. Starostka se také zmínila, že byla jedinou ženou mezi nivnickými mykology. I když z časových důvodů spolek opustila, na organizaci koštu se hodlá dále podílet. Do lesa se dostanu už jen o dovolené, přiznala zkušená bioložka. Žádný vzorek však na košt nikdy nedonesla. Netroufám si, tvrdí Kaislerová a houby nakládá i s ostatními členy rodiny.
Uplynulou sezonu označila za jednu z lepších, proto ji překvapil stejný počet vzorků jako vloni. Čekala jsem víc, ale jsme rádi i za ně!
Košt hub v Nivnici tradičně doprovázela bohatá tombola a vystoupení místní country kapely. K ochutnání i zakoupení byly jedinečné houbové klobásky Zdeňka Drobného.