Voňavé praktické závěrečné zkoušky kuchařů, číšníků a cukrářů

Voňavé praktické závěrečné zkoušky kuchařů, číšníků a cukrářů
Foto: SŠPHZ
Uherské Hradiště Společnost 09 / 07 / 2021

V prvním a druhém červnovém týdnu probíhaly na Střední škole průmyslové, hotelové a zdravotnické Uherské Hradiště praktické závěrečné zkoušky. Celkem je absolvovalo 61 žáků oborů kuchař, kuchař-číšník pro pohostinství, číšník-barman/servírka-barmanka a cukrář pro výrobu.

Vzhledem k dlouhému trvání distanční výuky měli žáci oproti dřívějším letům ztíženou přípravu a hodiny přímé výuky jim chyběly. Kdykoliv to však vládní opatření dovolila, navštěvovali ve škole individuální konzultace. I díky tomu se dokázali se zkouškami úspěšně popasovat.

Číšníci museli zvládnout přípravu tabule a praktickou dovednost - flambování, dranžírování, přípravu pokrmu před hostem, servis bílého, červeného a šumivého vína. Žáci oboru kuchař-číšník připravovali slavnostní tabuli pro dvě osoby a zároveň slavnostní pokrm. Kuchaři se předvedli slavnostním pokrmem, který se skládal z předkrmového salátu a hlavního pokrmu s přílohou. Slavnostní výrobek v podobě dortu a další dvě sladké lahůdky zhotovili jako součást zkoušky cukráři.

Po praktických zkouškách následovaly v dalších dnech zkoušky ústní.  Na další životní cestě přejeme žákům hodně štěstí, ať již pokračují studiem nebo směřují rovnou do praxe. O uplatnění se absolventi bát nemusí. Oblast gastronomie po složitém období volá po nových zaměstnancích a po vzdělaném personálu, který bude povznášet její úroveň a přinášet potěšení hostům.

autor: Blanka Kupová

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace