Vůně klobás zaznamenána až v Louce

Vůně klobás zaznamenána až v Louce
Foto: pri  /  Mezi klobáskovými mlsouny se objevil i náš Repták.
Velká nad Veličkou Společnost 03 / 05 / 2009

Slovenská klobáska „Trhni si“ podruhé zabodovala na koště O krála slováckéj klobásky

Rekordní účast 105 vzorků klobásek dodaných z Česka, Slovenska a Bulharska i rekordních na tisíc návštěvníků byly hlavním hodnotícím ukazatelem pátého koštu O krála slováckéj klobásky. Ten se konal  první májový den v centru horňáckého regionu. O doplňující příjemnou kulturní náladu se vedle folkloristů v prostředí sportovní haly staral i náš „létající“ Repták, který mimo jiné představoval divákům v obležení temperamentních tanečnic z Hradišťanu ceny pro nejlepší výrobce této „nezdravé“ pochutiny v podobě keramiky brněnského umělce Jardy Homoly.
Degustaci předcházela náročná týmová práce padesátky děvčat: nakrájení a napichování vzorků 305 kilogramů dodaného masa a jejich příprava na tácky. Mezi pětadvacítkou pozvaných hodnotících hostů a řezníků v uzavřené společnosti byl mimo jiné i horňácký primáš Martin Hrbáč či loňský klobáskový mistr světa z mistrovství v Rakousku Václav Klátil z Pacova či starostové nejen horňáckých obcí. Vedle horňáckých cimbálových muzik primášů Jendy Grabce z Velké a Jožky Staše z Lipova se před slavnostním vyhlášením výsledků přijel ukázat precizně sehraný „orchestr“ mladých muzikantů ZUŠ z Velké nad Veličkou.
Prvenství nakonec putovalo do sousedního slovenského regionu Kopanice. Králem se stal hlasováním z lidu (hodnotilo 562 návštěvníků!) vzorek Trhni si výrobce Svaman z Myjavy. Jedná se o miniaturní trvanlivé klobásky, dlouhé kolem pěti centimetrů. „Pochopitelně je to pro nás prestižní událost, když jako Slováci zvítězíme v tak silné konkurenci, a velmi si prvenství vážíme. Se vzorkem Trhni si se už prezentujeme po celém Česku a zákazníkům také chutná a to jen potvrzuje jeho kvalitu,“ řekl při předávání cen jeden z dvojice spolumajitelů Milan Majtán.

TOPlist