Vybíleno za dvě a půl hodiny

Vybíleno za dvě a půl hodiny
Foto: pri
Vápenky Společnost 14 / 04 / 2010

Šestý ročník koštu klobás na Vápenkách, který se snaží podporovat místní uzenáře a domácí kulináře v okruhu 50 km, přinesl nový rekord. Téměř sto kilo klobásek bylo snědeno v novém rekordním čase dvě a půl hodiny.
„Nijak se nesnažíme shánět co největší počet vzroků. Není to komerční akce - amatéři přinášejí kilo a profesionálové dvě. Lidé nekoštují, ale spíš jedí, proto pro zachování co největší objektivity zasedá pětadvacetičlenná komise, popsal Libor Klimek, hlavní pořadatel.
Letos jim okoštovat 57 vzorků trvalo čtyři hodiny, než se shodli na výsledku. „Hodnocení je velmi těžké, každá klobása byla výborná. Odstup ostatních od prvního nebyl velký. Žádná klobása tady není špatná, všechny jsou dobré. O vítězi rozhodly už jen detaily. Jestli je masná, kořenitější, a k tomu všemu momentální posouzení degustátorů. Dnes jsou v marketu klobásky za 30 korun, z čehož je jasné, že to není z masa, proto každému tyto poctivé musejí chutnat, dodal Klimek.
Na koštu se objevila také rok stará klobása. „Původní italské pršuty také zrají měsíce, ba i roky, takže to není nic neobvyklého. Byla tak tvrdá, že sa nedala uťat sekerú, zmínil se Teodor Čermák, jeden z pomocníků při organizaci. Na ty, co přišli se zpožděním, zbyl už jen chleba nebo oblíznutí po sladkém pokrmu zvaném patenty. „Při koštu klobásek je chleba jen na utření prstů, takže příště zavčasu, přidal Čermák jednu dobrou radu. Přes den hrála CM GMaMČ (gdo može a má čas) a večer se tancovalo na country veselské skupiny Eldorádo.

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace