Z Derfle vzkazují: Třeste se, Staroměšťané!

Z Derfle vzkazují: Třeste se, Staroměšťané!
Foto: Adéla Němcová
Uherské Hradiště - Sady Společnost 22 / 03 / 2016

Košt pokračoval taneční zábavou s Kumpány

Patnáctý ročník koštu slivovic v Sadech vykouzlil pořadatelům z Derfla klubu a zahrádkářům úsměv na rtech. Co víc by si taky mohli přát než pohled na plný sál milovníků pálenek, který se jim naskytl v sobotním odpoledni?
Nejen rekordních 444 vzorků, z toho 246 slivovic, 57 meruněk, 27 hrušek, 19 kalvadosů, 17 višnovek, 14 ořechovek, 13 likérů a 51 ostatních pálenek, ze Sadů a blízkého okolí přilákalo na čtyři sta návštěvníků. Již tradičním lákadlem se stala degustace štrúdlů a klobás, o jejímž vítězi rozhodli všichni zúčastnění prostřednictvím hlasovacích vstupenek. Z třicítky vystavených štrúdlů si královské umístění vydobyl závin Lenky Honzové. Druhé nejlepší hodnocení získala Kateřina Malinová a na třetí příčce stanula Antonie Hanáčková. V klobáskové degustaci soupeřilo dvanáct vzorků od místních i přespolních gurmánů. Nejvíce hlasů získala dobrota Jožky Grebeníčka, jenž si cenu v podobě profesionálního nože kvůli koncertu nemohl nepřevzít osobně. V těsném závěsu se umístila klobása Vlastimila Ondry z Míkovic a třetí nejlepší masný výrobek přinesl Laďa Pípal.
Po vyhlášení odborníků z gastronomického odvětví se mohli pořadatelé přesunout k předání cen v podobě ovocného stromku, malovaných sklenic a pamětního diplomu pálenkovým fajnšmekrům. Mezi třemi soupeři s plným počtem bodů 10,0 se na třetím místě umístila polešovická trnka/durancie Antonína Horáka z roku 2014. Druhou příčku obsadil domácí Josef Medek s pálenkou ročníku 2012. Celé koštovací ceremonii doslova vévodila trnka-durancie Lenky Sedláčkové, která sklidila úspěch i na mezinárodním koštu ve Vizovicích, odkud si její majitelka dovezla druhou příčku.
Pro lepší regulaci toho, aby se na každého platícího dostalo co možná nejvíc vzorků, zavedli v Sadech nový systém koštování takzvaně na lístečky. Po zaplacení vstupného si návštěvníci u dalšího stolečku zakoupili poukázky, jimiž následně platili u pultu se slivovicí, štrúdly a klobásami. Pálenky byly rozděleny do tří skupin. Ty s červeným puntíkem a nejlepším umístěním byly za 3 lístky, modrý puntík znamenal dvě poukázky a pálenky střední kvality. Slivovice bez označení byly za symbolický jeden pětikorunový lísteček.
Ondřej Paška, coby pořadatel, letos myslel i na hladové krky všech návštěvníků. Novinkou koštu se stala pravidelná dovážka pizzy. Ve třech časových intervalech byly dovezeny všechny předem objednané slané koláče, aby ukojily chuťové buňky koštujících. O doprovodný program se postaraly šikovné ruce slečen v dětské dílničce či vrbové proutky a umění místních pletařů pomlázek. Poté se košt proměnil v příjemný rock-popový koncert zásluhou známé kapely Kumpáni. Dveře patnáctého derflanského koštu se naposledy zabouchly místo ve třiadvacet hodin až okolo druhé hodiny ranní.

autor: ADÉLA NĚMCOVÁ

Tagy článku

TOPlist