Z pole sklidili obilí, v ošatce voněl chleba!
Foto: Jan Blahůšek / Mlátičku probudil k životu po 30 letech etnograf Kačer s kolegy.
Na Rochusu probudili mlátičku po 30 letech, vydržela dvě hodiny
Sobotní voňavý pořad Z pole až na talíř v Parku Rochus se téměř vyrovnal malým slováckým dožínkám. Celé odpoledne bylo věnováno hospodářským pracím, které jsou spojeny se sklizní a zpracováním úrody. Obilí mizelo v elektromotorem poháněné dobové mlátičce zapůjčené Zdeňkem Vaculíkem ze Starého Města. Do Mařatic ji přivezli z medlovických pasek a etnograf Jan Kačer se spolupracovníky ji po 30 letech zprovoznil! Jakmile po dvou hodinách utichl její řev, chopili se dobrovolníci ve stodole cepů a s říkačkami mlatců pokračovali dál. Pak už jenom stačilo zrno na kamenném mlýnci namlet na mouku, zadělat na těsto a během odpoledne v ošatkách voněly tři pecny chleba a desítky chlebových bohánků.
Výtvory se rázem ocitly v konkurenci profesionálních produktů od regionálního výrobce, pekárny U Jahodů. Mlsouni vyrazili do kuchyně za Irenou Andrášovou z Kunovic, která vařila marmeládu, nebo pro med za domácím včelařem Přemyslem Junáškem. Ten nechal zvedavce nahlédnout do včelího království.
Milovnici zvířat přivítali dvě nové kůzlátka, ale i staré známé husy a králíky. Právě pro ně byla zbyla ze sklizeného obilí podestýlka. V rámci výkladu k lidovému stavitelství se chystala řezanka ze slámy a plevy do kotovic.
Naši předkové žili v naprostém souladu s přírodou, poznamenal autor sobotního pořadu Martin Rezek a dodal: Ukázali jsme, že i v 21. století se dá spousta věci dělat ekologicky. Je velmi důležité třídit odpad a využívat produkty k téměř nulovému odpadu.
Naučná byla i plachta s namalovaným stromem, jehož dvanáct sektorů symbolizovalo měsíce v roce. Děti dostaly dvacet karet, na nichž jsou graficky znázorněny zemědělské práce a hospodářské aktivity, a měly je správně zařadit do daného období, kdy se co děje.
Rodiče prozatím ochutnávali vína mařatických vinařů a poslouchali hudeckou muziku s primášem Petrem Křivákem.