Z vítězství se radovali Trpaslíci

Z vítězství se radovali Trpaslíci
Foto: pri
Modrá Společnost 09 / 08 / 2011

V archeoskanzenu se koštovaly medové produkty a stloukalo máslo

Medovina přírodní i ochucená. Med akátový, lesní, květový, lipový, řepkový, malinový, pastovaný a mnohé další na ochutnávku či na prodej. Včelařské potřeby, svíčky, medové dobrůtky a čerstvě stlučené máslo. To vše bylo k mání v archeoskanzenu na Modré na 8. ročníku Dne medu a medoviny.
Osmá sezona skanzenu, osmý ročník medových dobrot. Nesnažíme se rozšiřovat nabídku prodeje medu. Udržujeme do pěti prodejců. Snažíme se spíš rozšiřovat nabídku dalších produktů, jako je medová kosmetika, výrobky ze včelího vosku, pomůcky pro včelaře, prodej medového piva nebo ochucených medovin, popisuje Luboš Sláma, správce skanzenu, kam směřuje nabídka pro návštěvníky.
Zaznamenán byl mírný pokles vzorků medovin. V loňském roce bylo 63 vzorků a letos pouze 55. Příčinou byla velmi nízká výtěžnost kvůli špatnému loňskému počasí, vysvětlil Sláma jejich nižší počet.
V doprovodném programu se návštěvníci netloukli po hlavách, ale mohli si zasoutěžit ve stloukání másla. Až příští víkend 13. a 14. srpna tu bude pořádná řežba při ukázkách velkomoravské bitvy. Na dnešek jsme připravili soutěž ve stloukání másla, řekl Sláma k doprovodnému, již méně sladkému programu. Po necelé půlhodině bylo stlučeno, degustátorskou komisí ochutnáno a vybrán vítězný tým. Je vidět, že se lidé už nemohou dočkat, aby ochutnali ručně vyrobené máslo, dodal Sláma předtím, než se zájemci pustili do osmi kilo čerstvého másla.
Byli ale také tací, kterým se stlouci máslo nepovedlo. Nejsme vůbec zklamaní, protože, dle slov organizátora, jsme byli první, kterým se to nepovedlo. Tloukli jsme, jak jsme mohli, a nejspíš jsme to přetloukli a máme strach, že nám někdo doma natluče, prozradili se strachem ve tváři po vyhlášení členové týmu Slunéčko z Popovic.
Štěstí nepřálo ani obhájcům loňského ročníku, a tak se z vítězství radovali Trpaslíci z Ostrožské Nové Vsi a Rychnova nad Kněžnou. Ti v rekordním čase 11:58 stloukli z pěti litrů 2,2 kg másla. Jen se tluče, tluče, až postupem vznikne kašovitá hmota a pak výsledné máslo, popsal, jak se to dělá, hlavní Trpaslík, který před zahájením klání dbal rad ostatních. Viděl jsem to na různých akcích a rozhodně to není nijak složité. Na prázdninách tu mám neteř, která si to s přítelem chtěla zkusit, tak jsme se přihlásili. Spíš je to pro zábavu než soupeření o hlavní cenu, dodal.

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace