Zajímali se o zdravotní stav

Zajímali se o zdravotní stav
Foto: pri
Boršice Společnost 22 / 11 / 2013

Kulturní dům v Boršicích si v pátek pronajali místní vinaři. Sešli se, aby probrali zdravotní stav svých vín. Svatomartinské chutnání vína je tradiční akcí. Nepamatuji si, nejspíš to bude naše páté setkání, které slouží k první možnosti ochutnat vína letošního ročníku, charakterizoval Libor Vranka, předseda zahrádkářů, toto setkání, kde se shromáždilo 103 vzorků.
Mladé víno se vyznačuje spíš ovocitou chutí. Nejedná se proto o typické koštování. Nehledáme odrůdový charakter vína, ale spíš svěžest, kyselinku, a rozebíráme celkový zdravotní stav. Potom se lidé dělí o zkušenosti, jak víno zpracovávali, a samozřejmě se mladší vinaři učí od těch starších a naopak, přidává Vranka, který nezapomíná připomenout, že k ochutnání prozatím nejsou všechny odrůdy. Rýňáky v této chvíli ještě kvasí, takže se dnes prezentuje cca dvacítka ranějších odrůd, např. Müller, Muškát, Veltlínské, Vavřinec, Portugal.
Husa na jídelníčku nebyla. Husa nebude. Připraveny jsou zabijačkové speciality, které jsou vždy ke kyselému vínku velmi žádané, pochvaloval si Vranka ideální kombinaci. Co už pro vinaře tak ideální nebylo, byl letošní ročník a jeho průběh samotný. Dle slov zahrádkářského předsedy byl docela složitý, a proto setkání využil k přednáškové prezentaci, které se ujal místní vinařský guru Alois Tománek, jenž přirovnal ročník 2013 ke kyselému ročníku 2010.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace