Zákulisí koštu vína, třeba derflanského

Zákulisí koštu vína, třeba derflanského
Foto: beč
Uherské Hradiště - Sady Společnost 03 / 04 / 2011

Sezona koštů a výstav vína vrcholí. Když na některý přijdete, vybíráte si k ochutnání vína z katalogu, která jsou ohodnocena určitým počtem bodů. Jak se tam vlastně hodnocení dostalo, kdo ho a na základě čeho určil?
Zpravidla týden před samotným koštem pro veřejnost se sejdou pozvaní znalci a odborníci na víno - degustátoři. Na této neveřejné akci, která se nazývá degustace, je organizátoři rozdělí do skupinek, degustačních komisí. Každou komisi vede zkušený předseda. Členové komise sedí každý zvlášť u stolku a zapisují své vlastní hodnocení k anonymně předkládaným vínům, která jim nalévá nalévač nebo nalévačka. Úkolem komise je obodovat předloženou řadu vzorků asi 30 - 40 vín. Na základě hodnocení všech členů komise na závěr předseda stanoví a zapíše výslednou listinu s hodnocením. Hodnocení slouží jako podklad k tvorbě katalogu a představuje škálu kvality předložených vzorků.
Taková degustace proběhla včera v kulturním domě v Sadech. Skupina 44 degustátorů pod vedením garanta Vojtěcha Luži st. v jedenácti komisích ohodnotila 489 předložených vzorků. Jak se ohodnocení degustátorům povedlo, to si můžete vlastními smysly zkontrolovat v sobotu 9. dubna od 17.00 v kulturním domě v Sadech.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace