Záložním plánem byl chleba se sádlem
Foto: Adéla Němcová
Přivírání přilákalo na dvanáct set návštěvníků
Již tradičně se po roce Archeoskanzenem Modrá rozvoněla pravá slovácká zabijačka. Jitrnice, jelítka, zabijačkové polévky, zabijačková omáčka, škvarky, pečené maso se zelím a mnohé další pochutiny letos přilákaly na dvanáct set návštěvníků. Vždycky je to závislé na počasí. Měli jsme počasí, kdy od rána pršelo, bylo kolem nuly a vystřídalo se nám tady možná sto lidí. To jsme pak nevěděli, co se zabijačkou. Pak přijde takové krásné počasí jako dnes a v poledne nemáme nic, s úsměvem na rtu poznamenal Lubomír Sláma, správce archeoskanzenu.
I přes to, že pořadatelé akce připravili pochutiny ze tří set kilogramů vepřového masa, nedokázali uspokojit chuťové pohárky všech zájemců. Tomu, kdo prošel bránou skanzenu po dvanácté hodině, už byl nabídnut pouze chleba se sádlem a cibulí, který šel ovšem také velmi rychle na dračku. Velmi lákavá byla degustace pálenek a likérů od místních obyvatel a příznivců skanzenu. Ten, kdo přišel míchat polévku, zrovna přinesl půllitr s sebou a máme tady na 40 vzorků, zmínil Lubomír Sláma. Pro všechny zájemce o pálenky byly přichystány degustační kartičky. Ty se zároveň stávaly slosovatelným tiketem do soutěže o Slováckou kuchařku, čtyřlitrovou láhev sádla a roční vstupenku do Archeoskanzenu Modrá.