Zbaštilo se dvacet plechů buchet
Foto: pri
Čerstvá povidla budou o víkendu na Slavnostech vína
Každá trnka má skončit v bečce. Tak s tímto tvrzením rozhodně nesouhlasí ženy v Dolním Němčí. Po patnácté o tom návštěvníky přesvědčily na vaření trnek a lidovém jarmarku. Vždycky se nedá jest jenom maso. Dobrá je aj buchta nebo pjera. Povidla se vařívaly odjakživa, protože to bylo živobytí na celý rok, připomněla Marie Ježková dobu nedávno minulou. V každé ulici byl kotel dva. Vařívalo se za symbolické peníze a talířek povidel jako výslužku, oživila Ježková své vzpomínky.
Obecní úřad ženskému sboru Tetičky, který má tuto akci v patronátu, připravil 150 kilo trnek. Něco si nabraly ženské dom, aby mohly upéct nějakou tu buchtu. Ze zbytku předpokládám, že uvaříme dva kýble, což je cca 20 litrů, řekla Ježková. Vařit sice začaly ráno v osm, ochutnat ale nikdo výsledek nemohl. Návštěvníci si mohou vyzkoušet povidla míchat anebo okoštovat na lízačku. Jinak se povidla vaří pro Slavnosti vína, kde se budeme jako obec prezentovat, dodala Ježková. V místnosti necelých 5 m2, kde se povidla vařila, vydržel každý chvilinku. Teplota převyšovala venkovní sparné počasí a o vlhkosti ani nemluvě. Program probíhal na dvoře historického Muzea Na Mlýně. Vystoupily CM Rubáš z Buchlovic, Dětský soubor Fryštáček s doprovodem CM Andrýsek a nechyběl ani domácí Národopisný krúžek a zmíněné Tetičky.