Zelí nejen do bečky

Zelí nejen do bečky
Foto: Ladislav Chvalkovský
Uherské Hradiště Společnost 22 / 11 / 2015

Seriál o vaření z dílny Slováckého muzea - Tvoříme v muzeu! nabídl zvídavým kuchařkám, hospodyňkám a všem milovnicím tradičních slováckých pokrmů řadu nových rad, receptů a hlavně osobní sdílení cenných zkušeností. Nejen z vydané kuchařky, ale také v praxi se každý tentokrát dozvěděl, jak využít čerstvou hlávku zelí.
Téma dnešního dílu je: Zelný salát, čalamády, nebudeme v zimě hlady! Tím jasně naznačujeme, že zelí má i jiné varianty přípravy než tu, kterou dobře známe, a to kysané zelí, nechala se slyšet Marta Kondrová, etnografka Slováckého muzea, které na pomoc přišla do provizorní kuchyně Ivana Vlková z Prakšic.
Společnými silami s dalšími pomocníky před zraky návštěvníků připravily smetanové mladé zelí, zelné placky a zmíněnou čalamádu a zelný salát. Inspiraci jsme na zelná jídla čerpaly z receptů našich babiček, kde tyto jednoduše a rychle připravované a bezesporu chutné pokrmy měly pravidelné místo, dodala Kondrová, která prozradila recept připravovaných placek. Do zelí nakrájeného na kousky přidáme mouku, vajíčko, sádlo, sůl. Promícháme v těsto, vytvarujeme placičky a pečeme v troubě na vymaštěném plechu nebo pečícím papíru.
Další Tvoříme v muzeu! proběhne na Mikuláše 5. prosince.

Galerie

Tvoříme v muzeu!

Tvoříme v muzeu!

22 / 11 / 2015

Tagy článku

TOPlist