Zručnost předávaná generacemi
Foto: Petr Salinger
Region Slovácko otevřel prodejnu tradičních výrobků
Rok založení - 2007. Od roku 2010 vydávají ochrannou známku Tradiční výrobek Slovácka - TVS. Letos Lenka Durďáková a Renáta Polišenská úspěšně propagovaly druhé vydání knihy tradičních pokrmů. O víkendu uspořádaly pátý ročník přehlídky Slovácko v tradici na Redutě, a k tomu všemu se celému týmu pracovníků Regionu Slovácko - sdružení pro rozvoj cestovního ruchu podařilo otevřít novou prodejnu.
V obou letošních kolech se přihlásil enormní počet zájemců. Známku nakonec získalo 11 výrobců, prozradila Lenka Durďáková, manažerka projektu TVS. Ke stálé nabídce keramiky, kraslic či kukuřičnému šustí tak přibyla povidla, nudle, med, pečený chléb, táče, mazance, vyjmenovala Durďáková.
Prodejna v jezuitské koleji poslouží k prezentaci našeho velmi bohatého kraje. Zacílení není pouze na turisty. Nákup častokrát využívají i obyvatelé Hradiště nebo studenti, kteří chtějí dovézt nebo předat něco od nás při svých návštěvách mimo region. Samozřejmě jsou i turisté, kteří si odnáší drobné věci a suvenýry. Nabízíme jim pouze to, co opravdu má nějakou uměleckou a řemeslnou hodnotou vztahující se k našemu kraji, a to od 56 výrobců, kteří obrželi naši ochrannou známku, vysvětluje Durďáková, která nezapomněla na důležitou informaci: Otevřeno bude pondělí až pátek 9-12 a 12.30-17.00 a v sobotu 8-11 hodin.
Praví se, že řemeslo má zlaté dno. S tímto tvrzením komise, která vybírá z nových přihlášek, příliš nesouhlasí. Pokaždé se najde někdo, kdo přijde s něčím naprosto novým. Je to překvapení i potěšení zároveň. Posledním unikátem byly třísky, které dělají zručné ruce žen z několika málo dědin v okolí Milotic, přiznala Durďáková. Nejedná se o třísky k podpalování v krbu, upřesnila Durďáková: Jedná se o sladkosti z piškotového těsta, které se sypou anýzem a natáčí na speciální tyčky a když se sundají, mají tvar třísek nebo hoblinek.