Žufánkovy trnky voněly pod Skalou

Žufánkovy trnky voněly pod Skalou
Foto: pas
Břestek Společnost 05 / 09 / 2012

Zápach z rozestavěné kanalizace před sportovním areálem v Břestku střídala v sobotním odpoledni sladká vůně trnek. To kronikář a vzkřísitel zvyku vaření modrého ovoce František Malík drcal kotulkou, aby se tmavá hmota nepřipálila. Také kolemjdoucí si mohli podrcat. Odměnou jim byla lízačka, které neodolaly hlavně děti.
Vaření boršických trnek v Břestku však nevytlačilo tradiční slovácké zpracování. Právě proto návštěvníci uplakaného víkendu našli ve sportovní hale košt pálenek (včetně té z nejmenší pálenice na světě!) a unikátní uschlou trnku, z níž prýštila slivovice. Opodál se zastavili mlsouni na čerstvé břestecké trnky v keramických miskách, koláčky, trnkové koláče nebo speciality místní kuchyně - metyju, trnkovou máčku s uzeným, ...
S klaunem Jáňou a trnkovými soutěžemi se nejmenší rozloučili s prázdninami. Dětské hry vystřídala folklorní kulisa tónů Břestecké cimbálové muziky.

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace