Zvítězila zvědavost a žízeň
Foto: iDobryDen.cz
Průvodci po Jarošovském pivovaru byli hned tři sládkové
Jedním z cílů prvomájových výletů byl i Jarošovský pivovar, který se včera poprvé otevřel veřejnosti. Místní pěšky, přespolní na kolech vzali útokem nové prostory nesoucí tradiční značku.
U všech zvítězila zvědavost. Jak chutná jarošovské pivo, to většina přítomných už věděla, protože se vaří od února, ale jak se do tak malých prostor vejde pivovarská výroba? Jaké moderní technologie se používají ve výrobě nebo jak vypadá jarošovský sládek? Na tyto otázky dostali příznivci pěnivého moku odpověď až včera.
Průvodce jim dělali tři sládci - emeritní Josef Bauner, vrchní Honza Vasil, podsládek Milan Esender - a samotný ředitel pivovaru Miroslav Harašta.
Každý týden vaříme jiné pivo, podle odbytu, prozradil Esender. Nejvíce lidem chutná světlý ležák, který je vlajkovou lodí pivovaru. Co dva měsíce vaří navíc i speciály. Na čepu se vedle desítky, jedenáctky Jury, dvanáctky a čtrnáctky Šohaje objevila černá desítka. Vyhledávaly ji převážně žíznivé ženy.
Byl o ni velký zájem, vyhověli jsme jim, přiznal sládek, který nám prozradil, že dalším speciálem bude svrchně kvašené pivo.
Nečekaný zájem o Den otevřených dveří v Jarošovském pivovaru vytvořil u stánků dlouhé fronty, ale aspoň si lidé měli čas v klidu povykládat. Odpoledne jim k dobré náladě vyhrávala kapela, tedy vlastně duo, Sory. Hladové sytilo opečené prasátko.