Ofsajdová pozice ještě není ofsajd

Ofsajdová pozice ještě není ofsajd
Slovácko Sport 30 / 03 / 2013

Kromě výše uvedených novinek není od věci si zopakovat i ty, co stále platí. Nejvíce diskutovaným je asi ofsajd a jeho následné posouzení. I v tomto pravidle platí dva pojmy: ofsajd a ofsajdová pozice. Ofsajdová pozice: Hráč se v ní nachází, když je na soupeřově polovině a blíže k soupeřově brankové čáře než míč a blíže soupeřově brankové čáře, než předposlední hráč soupeřova družstva. Takovéto postavení hráče ale není důvodem k přerušení hry. „To by nastalo, až v okamžiku, kdy míčem zahraje, nebo se ho dotkne jeho spoluhráč a on se aktivně zapojí do hry. A právě v tomto okamžiku záleží na dokonalé souhře asistenta a hlavního sudího,“ doplňuje Ivan Šimon. Hráč dále nemůže být v ofsajdu při kopu od brány, při kopu z rohu a při vhazování.
Při kopu od brány může nastat ještě jedna zajímavá situace, při které případný gól nemusí platit. Pokud brankář pošle míč do hry a ten neopustí pokutové území a soupeř ho dopraví za jeho záda, gól neplatí. Platil by jen v tom případě, že míč celým svým objemem opustí pokutové území směrem do hrací plochy. „I při rozehrání volného přímého kopu uvnitř pokutového území musí míč tento prostor opustit. V pravidlech není dovoleno ani rozehrání nakrátko. V tomto případě se musí kop opakovat,“ říká Šimon.
Zajímavý moment nastal nedávno i v Gambrinus lize, kde plzeňský hráč Limberský zahrával pokutový kop proti ostravskému Baníku. Postavil si míč na značku, počkal, až se gólman trochu pohne, a vystřelil. Jenomže místo do sítě směřoval míč do břevna, od kterého se odrazil a Limberský ho znovu nasměroval do sítě. Gól! Následovala radost a dokonce i televizní komentátoři chvíli váhali, jestli gól vůbec platí. I rozhodčí se museli poradit. Samozřejmě že gól platit nemohl a taky ani uznán nebyl. „Takových situací, kdy hráč, který zahrává penaltu a trefí třeba tyč a následně míč usměrní do brány, moc není. Proto z této situace byli někteří aktéři trochu zaskočeni. Podle pravidel míč z pokutového kopu nesmí dorážet hráč, který ho zahrával, pokud  ho k němu nevyrazí brankář. Na tomto příkladu je vidět, že i taková na první pohled banalita zamotá hlavu i ligovým aktérům. A co potom, když něco takového nastane na okresním hřišti?“ klade si na závěr otázku Ivan Šimon, který věří, že rozhodčí na okresní úrovni všechny podobné situace zvládnou a k tomu jim pomohou i diváci, kteří, pokud nevědí, jaká jsou přesná pravidla, raději nebudou nic vykřikovat a kritizovat výroky rozhodčích.
Ošetřování hráče na hrací ploše je upraveno již delší dobu v pravidlech kopané tak, že hráč který se nechá ošetřit na hrací ploše, musí tuto opustit na dobu tří minut. Pravidlo neplatí v první a druhé lize a má i nějaké výjimky. Třeba hrací plochu neopouští ošetřený brankář nebo současně ošetřovaní dva hráči jednoho družstva.
Názor experta: Asi úplně nejlepší úprava pravidel kopané vzhledem k tomu, že si spousta hráčů odpustí zbytečné ošetření na hrací ploše a následný tříminutový odpočinek mimo hrací plochu a oslabení svého družstva. Odpadá mnoho zdržovacích momentů, kdy po postříkání „živou vodou“ se hráč zázračně uzdravil a byl schopen okamžitého zapojení do hry.
Tak tedy vzhůru do jarních odvet! A pokud fanouškům nebude nějaký výrok rozhodčího jasný, mohou se obrátit na sportovní redakci DOBRÉHO DNE, kde se pokusíme situaci podrobně vysvětlit.

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace