V Českém domě jen z českých surovin

V Českém domě jen z českých surovin
Foto: sal
Sport 24 / 06 / 2012

O kuchyň se staral šéfkuchař s kořeny na Slovácku

O spokojenost hostů se v Českém domě staral tým kuchařů, kterému velel šéfkuchař Rudolf Juriga z Karviné. Ale jak prozradil, má kořeny na Slovácku, konkrétně v Moravském Písku, odkud pochází jeho matka a kam se dodnes rád vrací. „Slovácko je nádherný kraj a strašně rád se tam vracím. Jsou tam hodní a příjemní lidé. Je to moje krev,“ prozradil na začátku Juriga.
Hned na úvod se zeptám, jak jste se dostal k tak zajímavé práci, jako je šéfovat kuchyni v Českém domě ve Vratislavi?
Momentálně vařím v Českém ráji, předtím jsem byl delší dobu v zahraničí. Poslední dva tři roky se znám s panem Peltou, kterému chutná moje kuchyně. A protože byl vždy spokojený, byla pro mě čest přijmout tuto náročnou funkci, která je mimochodem moje první fotbalová.
Jak byla zaměřena kuchyně v Českém domě a kolik lidí se na přípravě podílí?
Poskytujeme kompletní servis, tedy od snídaně, přes coffe break až po noční snacky, kdy musíme být připraveni od desáté dopolední do zhruba jedné po půlnoci každý den. Celkem pět kuchařů, dva připravují a tři jsou na výdeji. Průběžně se střídáme.
A co se týká surovin, ze kterých vše chystáte?
Všechno je čerstvé a z Česka. Na každý den nám vozí firma výhradně české suroviny. Brzo ráno dorazí auto plné zboží podle našich požadavků.
Které jídlo zatím hostům nejvíce chutnalo?
Všichni jsou zatím spokojeni a chválí nás. Podle ohlasů to byla asi zvěřina, vykostěné srnčí kotletky se švestkovou omáčkou. I grilování se setkalo s kladnými ohlasy. Argentinské steaky, česká krkovička, nebo špízy.
Všechno vypadá zajímavě, sliny se jen sbíhají, kolik porcí denně připravíte?
Průměrně od 250 do 500. Po vítězství nad Řeckem bylo v Českém domě kolem šesti sedmi stovek lidí. To jsme se pořádně zapotili, ale nevyjedli nás. Jsme dobře připraveni. Doufám, že podobnou atmosféru zažijeme i po Polsku.
Po utkání s Polskem Český dům ve Vratislavi končí a vy se vrátíte domů? Bude se vám chtít?
Každý se vrátíme do svých kuchyní a budeme vzpomínat. Jestli se ještě někdy při takové akci potkáme, nevím. Kuchaři, kteří tady se mnou vařili, jsou z Pardubic a jsou velice šikovní, klobouk dolů před jejich prací.
Na závěr se zeptám, co vy a fotbal jako takový?
Jsem velký fanoušek Baníku Ostrava a fotbalu jako takového. Dokonce jsem byl i na dvou zápasech proti Rusku a Řecku a chystám se i na Polsko. Kluci v kuchyni se na chvíli beze mě musejí obejít, takový zážitek si přece nenechám ujít. 

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace