Burčák opět začíná dobývat Slovácko

Burčák opět začíná dobývat Slovácko
Slovácko Zajímavosti 03 / 09 / 2008

Lahodný nápoj nazývaný mlékem starců zaplavuje tržnice a cesty, ne vždy je však kvalitní

Částečně zkvašený hroznový mošt, lidově nazvaný burčák, začíná opět lákat svou nezaměnitelnou vůní a chutí. Ten, kdo jej jednou okusil, nedá na něj zřejmě dopustit. Aby však měl člověk jistotu, že pije kvalitní nápoj, měl by se raději vyvarovat zbytečných rizik. Ta hrozí především u prodejců, kteří jej nabízejí nejčastěji u silnice.
„Při koupi burčáku může člověk už na první pohled poznat, zda se jedná o burčák či nikoliv. Jestliže má žlutou až světlezelenou barvu, jde ve většině případů skutečně o burčák. Před nahnědlými či narůžovělými nápoji bych byl ovšem velmi ostražitý,“ upozorňuje tajemník blatnické vinařské společnosti Blatel Antonín Křápek, podle kterého tyto barvy signalizují špatné odkalení a špatnou oxidaci.
S lisováním hroznů začínají vinaři tradičně od poloviny srpna, kdy je však na výrobu tohoto mléka starců vhodných jen několik málo odrůd. „Norma udává, že hrozny musejí mít cukernatost minimálně patnáct stupňů, což dosahují nejdříve odrůdy Irsay Oliver a Moravský muškát, které jsou nyní na jeho výrobu ideální. Někteří vinaři jej dělají i z Rýnského ryzlinku a Rulandského, ale ty již mají vyšší obsah kyselin v hroznech, a proto burčák není tak lahodný a je takový tvrdší,“ vysvětlil Křápek.
Někteří vinaři lisování hroznů zatím odkládají. „Já sbírám hrozny tradičně až později, až mají mnohem vyšší cukernatost, což je důležitý předpoklad pro vznik kvalitního vína,“ tvrdí například Břetislav Jakubík ze Zlechova.
Jiní vinaři dokonce možnost nabízet burčák zavrhují, což vysvětlují ekonomickými i pocitovými důvody. „Burčák zásadně nedělám, protože to považuji za nečisté pití, a taky při současných cenách je to nesmysl. Když nechám hroznovou šťávu na víno, můžu na tom utržit až trojnásobek,“ vysvětlil František Polehňa z Blatnice pod svatým Antonínkem.
Jestliže mají různí vinaři na současnou výrobu a prodej burčáku nejednotný názor, v jenom se shodují úplně všichni. „Kupovat takzvaný burčák u silnice může jen člověk naprosto neznalý. Pravý burčák trvá vždy jen několik hodin a když si představíte, že to někdo prodává celý den u silnice a často to má ještě vystavené na slunci, tak to rozhodně burčákem nelze nazvat,“ tvrdí všichni námi oslovení vinaři.
Jednu jistotu ovšem lidé na Slovácku zřejmě mohou mít. Podle inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce se na Slovácku vyskytuje takzvaný křtěný burčák (ředěný vodou) jen výjimečně. Zatím naposledy objevili takový nápoj v roce 2005 u prodávající Marie Havalové z Uherského Hradiště, bylo v něm až 75 % doplněné vody.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace