Burčáková sezóna je tady!

Burčáková sezóna je tady!
Foto: ilustrační foto
Uherské Hradiště Zajímavosti 25 / 08 / 2022

Letos se můžeme těšit na výjimečný ročník

Především teplé počasí se letos podepsalo na tom, že na moravských vinicích rychleji dozrávají odrůdy, ze kterých se každoročně vyrábí pravý moravský burčák. První vinobraní mají vinaři již za sebou, a tak se již tento týden mohou zákazníci těšit na první skleničku oblíbeného nápoje. O tom, jaká bude ta letošní burčáková sezóna, jsme si povídali s Filipem Gajdůškem, který v Uherském Hradišti provozuje dvě vinotéky.

Jak to tak vypadá, letošní burčáková sezóna začne o něco dříve. Je to tak?

Ano, letošní nadprůměrné teploty zapříčinily, že se prvního burčáku dočkáme už kolem 20. srpna z odrůdy Solaris. Myslím si, že budeme první, kdo moravský burčák zákazníkům nabídne. Množství je samozřejmě omezené, navíc tyto první várky jsou hned pryč.

Pokud letošní burčáková sezóna vypukla o několik týdnů dřív, nehrozí, že třeba na Slovácké slavnosti vína a otevřených památek burčák už nebude?

Toho se milovníci burčáku bát nemusí. Odrůdy dozrávají postupně. Navíc Slovácké slavnosti vína a otevřených památek se konají druhý víkend v září a to bude vinobraní v plném proudu.

Když sledujete to, jak víno dozrává na moravských vinohradech, na co se podle vás mohou milovníci burčáku těšit?

Pokud se počasí nijak převratně nezmění, bude tento rok extrémně vysoký na cukry. Burčák nebude mít vysoké kyselinky, bude lahodný a vína budou plná a extraktivní.

Stále platí, že jednou z nejoblíbenějších odrůd je Irsai Oliver, nebo se preference vinařů či zákazníků v poslední době mění?

Tohle se nemění. Odrůda Irsai je voňavá, lahodná, přesně taková, jaká burčáku sluší. Mezi další oblíbené odrůdy na burčák patří Solaris, Muškát nebo Müller.

Přestože je Morava vyhlášenou vinařskou oblastí, každý podzim místním vinařům konkurují prodejci částečně zkvašeného moštu. Proč by podle vás měli zákazníci dát přednost právě moravskému burčáku?

Každý by měl vědět, že částečně zkvašený hroznový mošt je původem ze zahraničí. Tím, že je levnější a dostupný téměř na „každém rohu“, se prodává ve velkém. Určitě si své zákazníky najde. Osobně doporučuji moravský burčák. Neobsahuje žádné konzervanty, je lahodný, voňavý a chutný. Na našich prodejnách ručíme za 100% kvalitu a původ z ČR.

Na druhou stranu se i na Moravě začaly vyrábět řekněme „burčákové speciály“. S jakou novinkou se pochlubíte letos vy?

Je pravda, že burčák můžete vyrobit téměř z jakéhokoliv ovoce. My už druhým rokem vyrábíme meruňkový burčák, který ale na prodejnách nenabízíme. Veškeré množství si totiž necháváme do meruňkového vína, o které je opravdu velký zájem.

O zdražování slyšíme na každém rohu. Jak se inflace promítne do letošní ceny burčáku?

Bohužel ani u vína a burčáku se zdražování nevyhneme. Oproti minulému roku je navýšení okolo 10 procent, což zapříčinilo zdražení energií, inflace a další důvody, které všichni dobře známe.

Někteří jezdí pro burčák přímo k vinařům, jiní dávají přednost nákupu přímo ve vinotékách a obchodech. Na co by si měli zákazníci při nákupu dát pozor především?

Určitě by si měli v první řadě pohlídat původ hroznů, což musí mít prodejce řádně označené.
Barva burčáku by měla být světle až sytě žlutá, chuť nasládlá s lehkým alkoholem a příjemným perlením. Platí zde však pravidlo sto lidí, sto chutí. Každému chutná burčák v jiném stadiu kvašení.

Všichni víme, že burčák velmi rychle kulminuje. Prozradíte našim čtenářům, jak se vám jej daří udržet v prodeji třeba i několik dní?

U nás na prodejnách máme každý den čerstvou várku. Zákazníkům však poradíme, že zásadní je teplota kvašení. Když si dáte burčák do ledničky, kde je teplota okolo 5 °C zpomalí se vám tak proces kvašení, tzn. „burčák pracuje velmi pomalu“ a díky tomu vám vydrží i pár dní. Naopak při pokojové teplotě je kvašení velmi rychlé a burčák tak vydrží jen pár hodin.

Pokud byste měl zákazníkům poradit, jak si nejlépe užít letošní burčákovou sezónu, asi byste je pozval do vašich vinoték v Uherském Hradišti, je to tak?

Ano, určitě bych je rád pozval do našich prodejen na ulici Hradební 52, tedy nedaleko autobusového nádraží, nebo na ulici Husova 760, tedy vedle pekárny Javor na Mojmíře. Ale zároveň bych všechny rád informoval o našich nových partnerských prodejních místech, a to na Masarykově náměstí U Mlsného kocoura a Zahrádkářské potřeby u zimního stadionu, kde náš burčák také zakoupí.

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace