Jak chutná Slovácko a Kopanice Libora Velana

Jak chutná Slovácko a Kopanice Libora Velana
Foto: archiv Libora Velana
Bystřice pod Lopeníkem Zajímavosti 30 / 12 / 2021

V průvodci najdete netradiční recepty

Právě v těchto dnech spatřila světlo světa kniha Jak chutná Slovácko a Kopanice z autorské dílny Libora Velana, která by mohla díky zajímavému obsahu udělat radost pod stromečkem. Novinkový průvodce po Slovácku s místními recepty je obohacen o 200 fotografií a anglický překlad.

Autor Libor Velan nás nechal nahlédnout pod pokličku příprav knihy i do života Muzea  Bystřice pod Lopeníkem.  

 Pátým rokem jste správcem i duší Muzea v Bystřici pod Lopeníkem a místním kronikářem - jaká byla vaše cesta k lidové tradici a písmáctví?

Pocházím z umělecké rodiny. Děda byl akademický sochař. Pracoval v Úprkové keramické dílně v Hroznové Lhotě. Dědův strýc byl zase akademický malíř Alois Kalvoda. Takže od dětství jsem viděl keramiku, ornamenty, obrazy a knihy. 

Z muzea se snažíte udělat i malé kulturní centrum. Naučili se lidi pravidelně chodit?

Zaměřili jsme se na lokální gastronomii, výstavní činnost a regionální literaturu. Měl jsem trochu větší ambice, poslední dva roky všechny snahy pohřbil koronavirus. Nejezdíme na veletrhy cestovního ruchu a bude stát hodně sil vrátit návštěvnost tam, kde byla na začátku. Naší cílovou skupinou jsou turisté v Bílých Karpatech, místní by to většinou nezaplnili. 

Bude během vánočních svátků některý den v muzeu otevřeno? Chystáte i nějaký program?

Pohybuji se mezi Prahou a Slováckem. Vánoce budeme na Slovácku a muzeum otevřeme pro individuální turistiku. Vzhledem k současným protikoronavirovým opatřením není vhodná doba na pořádání nějakého programu. Nechci přidělávat práci zdravotníkům. 

Před sedmi lety jste napsal knihu Jak chutná Východní Slovácko, která nově vychází v druhém vydání, doplněná o Kopanice. 

Knihu jsme celou předělali, provařili a máme tam i další „staronové“  recepty. Podílelo se na ní kolem deseti lidí. Grafiku zpracovala Laura Mešková z Bratislavy, která má dvě ocenění za nejkrásnější slovenskou knihu. Pracovala i na mojí druhé knížce Jak chutná Slovácko, za kterou jsme získali cenu nejlepší tradiční česká a regionální kuchařka roku 2016.

Úspěchem bylo, když se podle knížky začalo vařit ve dvou tenkrát nových hospodách v Hradčovicích a Uherském Brodě.

Nosí vám recepty tetičky samy, nebo obcházíte chalupy?

Když jsem před více než deseti lety začínal, tak jsem se ptal hlavně maminky a pak sousedů. Začal jsem tenkrát dělat ochutnávky v jedné místnosti na obecním úřadě v Bystřici pod Lopeníkem a návštěvníci se často o svůj recept podělili. Když jsme pak měli muzeum, tak jsme gastroaktivity přesunuli do historického objektu, kdy původní recepty lépe vynikly.

Vy osobně něco z vašich kuchařek uvaříte?

Knížky používám často, protože si moc nepamatuji váhy. Na ochutnávky vaříme jedině recepty z našich knížek, které jsou celkem čtyři. Mám ještě dva rozepsané rukopisy, takže když bude zájem a nějaký sponzor, ještě něco vyjde. 

Oblíbil jste si nějaké jídlo, které jste dříve neznal?

Oblíbil jsem si laty. Když jsem psal první knížku, tak recept nikdo neznal, jenom podle vyprávění a mizerné kresby tužkou jsme zkoušeli zapomenutý recept. Dnes už to vyrábí spousta pekáren, cukráren, nebo to lze ochutnat na jarmarku.

Chutná mně vše, kde je bramborové těsto, máslo a povidla. Jsem také hodně omáčkový.

Co vás při přípravě podkladů pro knihu nejvíce bavilo a naplňovalo?

V první řadě je to zpracování místních surovin. Pak je to hlavně foto práce a výběr fotografií.  

Začali jsme dokonce vyrábět džemy, sirupy, sušené ovoce, které nabízíme turistům pod značkou Tak chutná Slovácko, a pokračujeme v propagaci Slovácka jiným způsobem.

Kde mohou čtenáři knížku zakoupit svým blízkým pod stromeček?

Knížky koupíte nejlépe přímo u autora v Muzeu Bystřice pod Lopeníkem, na OÚ v Bystřici pod Lopeníkem a v knihkupectví Špalíček Uherský Brod.

 

autor: Iva Pašková

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace