K jubilejnímu přípitku dozrává speciální ležák

K jubilejnímu přípitku dozrává speciální ležák
Uherský Brod Zajímavosti 22 / 05 / 2014

Osud nového piva, které zraje ve sklepení, je zatím zahalen roušku tajemství. Zdali 11° bude oficiálně uvedena na trh, o tom se rozhodne v příštích měsících. Proč se pivovar rozhodl uvařit speciální várku, prozradil Lukančo Trifončovski, výrobní ředitel a sládek Pivovaru Uherský Brod. Vážíme si našich stálých zákazníků a milovníků piva. Kdy jindy než při oslavě výročí je naší povinností dopřát všem pivařům nezapomenutelný zážitek? Pivo je uvařeno dle starobylé receptury z rodinného pokladu rodu Janáčků. A právě vy jako první můžete ochutnat krásně vychlazený půllitr na Pivovarských slavnostech.
Výrobu piva medově jantarové barvy a sladce nahořklé chuti sládek spustil na přelomu května a června s pocitem, který všichni sládci při výrobě dobře znají. Jak naši prapředci pivo vařili, nelze přesně říct, i když studií se najde hodně. Teploměr byl vynalezen v roce 1725 a cukroměr o 50 let později. Sládek teplotu měřil loktem a cukernatost musel dobře odhadnout. Na 100 % při vaření platilo úsloví Dej Bůh štěstí. Dnes jako jindy věřím, že dá i při této speciální várce štěstí a lidé si pochutnají na výborném pivu, pronesl Trifončovski v prostoru původní varny.

druhá část

V nabídce speciálních piv, která zdobí stálý sortiment pivovaru, se po boku Kouřového piva objeví již brzy narozeninová jedenáctka. Název marketing prozatím přísně tají. Co však tajemstvím není, je její složení. Každé pivo se vaří ze čtyř surovin: vody, sladu, chmele a kvasnic, což není žádné tajemství. Kvalita surovin je stejně jako výroba u většiny pivovarů stejná, vysvětluje Trifončovski základní charakteristiku. Čím se toto narozeninové pivo bude odlišovat od jiných piv, to je, kromě naší vody, kterou máme z vlastních studní, také generacemi prověřené zrání na spilce. Výsledné pivo bude mít tmavší barvu, která byla před 100 lety standardní, přičemž bude plné chuti s výrazně vyšším chmelovým aroma. Hořkost bude mírná a pěna díky nedobarvování světle bílá, slíbil sládek a výrobní ředitel v jedné osobě a stručně popsal výrobní proces: Přibližně deset hodin budeme vařit, dvě hodiny bude probíhat proces zchlazování a zakvášení. Následně bude týden kvasit pod přísným dohledem na spilce a dalších 50 dní bude pivo zrát a dokvašovat při teplotě 2 °C v uzavřeném tanku, kde získá svůj nezaměnitelný charakter, říká Trifončovski, který na úplný závěr přidal statistickou perličku: Narozeninového ležáku, který se bude prodávat pouze v sudech, vaříme 250 ha, což pro představu je 3,3 km lahvových piv poskládaných v řadě za sebou.

TOPlist