Kobra Suchá Loz

Kobra Suchá Loz
Suchá Loz Zajímavosti 05 / 08 / 2013

Kobra je nejenom jedovatý had, nebo ruská protitanková střela, ale také bar. Ten se nachází v obci Suchá Loz a premiérově bojuje o přízeň štamgastů v letní soutěži Hospoda patriotů. Oblíbený podnik Bar Kobra, který přímo sousedí s areálem zdejšího zemědělského družstva, už pod tímto názvem poskytuje služby osmým rokem. „V Suché Lozi jsou celkem čtyři hospody, které si ale vzájemně moc nekonkurují. Každá hospoda má svou klientelu. Protože jsme ale spíše menší obec, zná každý každého a pro nás hospodské není problém navštěvovat i konkurenční podniky,“ říká majitelka Kobry Jiřina Bujáčková, která si tímto splnila sen mít vlastní podnik.
Družstevníky vystřídali spokojení štamgasti
Ještě než Bar Kobra přilákal první návštěvníky, proteklo místní říčkou Nivničkou hodně vody. V prostorách, ve kterých se dnes baví lidé, byla po roce 1984 nejprve jídelna místního JZD, kterou vystřídala výrobna obuvi. Poté areál zel prázdnotou, kterou na chvíli přerušil jeden z místních podnikatelů zřízením hospody. Když se objekt dnešní Kobry opět ocitnul prázdný, majitelka provedla v roce 2005 rekonstrukci a jak se říká, práskla do toho. „Jako vyučená servírka jsem v hlavě dlouho nosila plán na vlastní hospodu. Jenomže nejprve byly na prvním místě rodinné povinnosti. Když ale děti odrostly, vrhla jsem se na podnikání. Nejprve bylo ale potřeba zvětšit stávající prostory. Například tam, kde je dnes bar, byla dřív kantýna,“ vzpomíná na své začátky Bujáčková. Postupem času se stala Kobra vyhledávaným podnikem, ve kterém si přes den pochutnávali hosté na brodském pivu a o víkendu se mladí bavili diskotékou. „O jiném než brodském pivu jsem ani neuvažovala. Na čepu mám jenom Patriota a všichni jsou s ním nadmíru spokojeni. Chutná jak štamgastům, tak i těm, kteří se zastaví jen tak na jedno. Jsou to třeba cyklisté, kteří teď v létě projíždějí kolem,“ dodává majitelka podniku.
Diskotéky už nejsou to, co bývaly dřív
Vyhlášený podnik dokázal do svých útrob víkend co víkend nalákat nespočet mladých lidí, kteří se dokázali bavit do brzkých ranních hodin. „Od prázdnin bude bývat diskotéka jenom každou třetí sobotu v měsíci. Dřív býval velký zájem, ale už jaksi nejsou mladí, kteří by se dokázali bavit,“ říká Bujáčková, která pro své hosty připravuje i bohatý sortiment míchaných nápojů a koktejlů v čele s výborným mojitem. Připravuje také 5. ročník v koštu utopenců a 3. ročník koštu - vaření gulášů. Kapacita Kobry je asi padesát míst, v létě k nim přibude dalších třicet na zahrádce. „Zatímco v létě je hlavním tahákem zahrádka s dobře oroseným pivem, v zimě naopak má svou atmosféru velký krb kousek u výčepu. Dvě až tři hodiny před tím, než otevřu, musím zatopit a trochu místnost vyhřát. Štamgasti pak říkají, že pozorovat oheň v krbu je daleko lepší než se dívat na televizi a prý to pivo i lépe chutná,“ dává k dobru sucholožská hospodská, která se o svůj podnik většinou stará sama, ale celá rodina je jí kdykoliv nápomocná. „Na zaměstnance bych neměla peníze, proto mi pomáhá celá rodina. Sice je to náročné, ale už bych asi neměnila, stejně jako bych nevyměnila brodské pivo za jiné,“ uzavírá Jiřina Bujáčková.


TOPlist