Laparoskopie posunula chirurgii dál

Laparoskopie posunula chirurgii dál
Foto: sal
Uherské Hradiště Zajímavosti 02 / 06 / 2015

Hlavní náplní práce chirurga je operování a také to, aby se co nejšetrněji a nejjemněji dostal k operovaným tkáním. Technika laparoskopie přesně takový postup umožňuje a její vznik se stal v devadesátých letech minulého století mezníkem chirurgie, potvrzuje primář chirurgického oddělení Uherskohradišťské nemocnice MUDr. Petr Kavalec.
Co to vlastně je laparoskopie?
Je to minimálně invazivní operační technika, kdy pro přístup do dutiny břišní chirurg neprovede klasický řez stěnou břišní, ale z malých asi 0,5 až 1,5 cm dlouhých, nářezů kůže zavádí do dutiny břišní zjednodušeně řečeno trubičky z plastu nebo kovu. Trubičkami pak zasunuje speciální nástroje délky asi 30-40 cm a ovládá je rukou. Vlastní pracovní část, při které může nástrojem otáčet, rozevírat, řezat, stříhat, oplachovat, odsávat, probíhá v dutině břišní.
Manipulační prostor, tedy opravdu dutina, se vytvoří vháněním kysličníku uhličitého. V blízkosti pupku se do dutiny břišní trubičkou zasouvá laparoskop, na který je napojena čipová kamera a zdroj světla. Obraz je z kamery přenášen na monitor, na kterém operační tým sleduje vše, co provádí. Jde tedy o jinou techniku provedení operace než klasickým řezem.
Důvod k operaci zůstává stejný - typický příklad je operace žlučníku - vyjme se vždy celý.
Jak často se provádí v UHN operace laparoskopicky?
Naše chirurgie je vybavena dvěma kvalitními a moderními laparoskopickými sestavami s HD obrazem, to znamená, že téměř každý operační den „laparoskopujeme“ na dvou operačních sálech.  To nám umožňuje provést ročně okolo 700 laparoskopických výkonů, například cholecystectomii (odstranění žlučníku) - touto metodou operujeme u 95 % pacientů. Kromě již zmíněné operace žlučníku takto operujeme ještě například slepé střevo, kýly, srůsty v dutině břišní, tlusté střevo, žaludek a další méně časté výkony.
Je laparoskopie pro pacienta výhodná?
V těch případech operací, které jsem uvedl, určitě ano. A to především v šetrnosti, v miniinvazivitě. Neprovede se dlouhý řez, dutina břišní není široce otevřená, na orgány se netlačí různými nástroji a háky, neomezuje se prokrvení tkání a podobně. Ze všeho profituje pacient lepším pooperačním komfortem, menší bolestí, rychlejším obnovením činnosti střev, kratším pobytem v nemocnici, rychlejším návratem k aktivnímu životu.
A výhody a nevýhody pro chirurgy?
Patřím ke generaci chirurgů, kteří začínali pouze s klasickou chirurgií, zažili jsme začátky laparoskopie, v Uherském Hradišti jsme první laparoskopickou operaci provedli v roce 1992. Pro chirurgy má laparoskopie svá úskalí a ne každý se ji dobře naučí. Je to jemná, přesná práce.
Chirurg musí mít ruce po celou dobu operace mimo tělo pacienta, lidově řečeno nemůže si sáhnout rukou - operační pole vidí mimo tělo pacienta na monitoru a obraz vnímá pouze jako dvourozměrný, tak jako v televizoru. Navíc prozatím vyvinuté systémy k 3D přenosu nejsou úplně ideální a zatím se nerozšířily. I přesto je v současné době na chirurgii v Uh. Hradišti laparoskopie plně zavedená, máme dlouholeté zkušenosti a počty některých operací vysoce přesahují průměr srovnatelných pracovišť. 

Galerie

TOPlist