Láska, která prochází žaludkem

Láska, která prochází žaludkem
Foto: pri
Staré Město Zajímavosti 04 / 03 / 2011

„Už v té době byl Jan Pavel II. člověk, ze kterého svatozář doslova vyzařovala, oživuje vzpomínky Fryštáková

S vděčností rodičům

Další pokračování seriálu o slováckých pochutinách nás zavede do nedalekého Starého Města. Zavítal jsem k manželům Fryštákovým. Paní Marie se pro svou rodinu stala nenahraditelnou a nepostradatelnou. Ne pouze proto, že umí dobře vařit, i když o vaření jsme si nejvíce povídali, ale hlavně proto, že s manželem Josefem vychovali dva syny a nyní si v důchodu užívají při společné práci anebo se radují z vnoučat kolem sebe. V praxi jsem poznal, jak funguje známé rčení: Veselá mysl, půl zdraví.

Starostí v životě poznali dost, ale i v sedmdesáti jsou neustále usměvaví, a to už to spolu vydrželi 46 let. Rád připíšu, že jsou též prozíraví. Abych věděl, jak báleše chutnají, když jsem přišel, na stole byly připraveny k ochutnání. S manželem jsme se bavili a já jsem si řekla, že je musíte i ochutnat. Kočku v měchu popsat přeci nejde, skromně se zmiňuje Marie Fryštáková. A já musím přiznat, že se mi sbíhaly sliny, když mě vybízela k ochutnání. Musel jsem ale počkat, nejdříve bylo nutné focení.

Kuchařem může být každý. Výhodu má ten, kdo potřebné vlastnosti zdědí nebo v sobě dané vlohy nalezne a probudí. Na kulinářské cestě jsem to měla jednodušší, protože při mně stála maminka, která mě vše naučila. Od dětství jsem byla zvídavá a současně mě to bavilo, tak jsem asi získala k vaření vztah, hodnotí tupeská rodačka, která však kuchařkou vyučená není.

Můj otec chodíval dělat zabijačky a já jsem mu při práci asistovala. Klidně bych si troufla zpracovat i celé prase, prohlásila o sobě po chvíli, ale před tím mi prozradila, že kuchyně jí doslova učarovala.


Neslavně slavní bálešáci

Dnes se už málokterý Staroměšťák čepíří, když mu řeknete bálešáku. Kdysi to byla škodolibá urážka, dnes jí využívají k propagaci zdejší lidové kuchyně. Co já vím, tak báleše se dělaly i u nás doma v Tupesích, odkud s manželem pocházíme. Proč se Staroměšťanům začalo říkat bálešáci, nevím, přiznává Fryštáková.

O radu jsem si zavolal do Slováckého muzea, kde mi Ludmila Tarcalová důvod prozradila. Bylo to jídlo typické pouze ve Starém Městě. Jedli tu hlávkový salát zalitý smetanou a zakusovali to suchými báleši. Kvůli tomu vznikl zmiňovaný hanlivý název, aby si je v okolních dědinách mohli dobírat. Obyvatelům každé dědiny v okolí se nějak říkalo. Vzájemně se štengrovali. Kostelaňákům se říkalo rakáni, Jalubjákům metlaři nebo čučkaři, šlejži Tupešanům, říká Tarcalová, že takové přezdívky jsou minimálně sto let starým zvykem.

Co ale bezpečně Marie Fryštáková ví, je to, jak báleše připravit. Báleše se dřív dělávaly na plotně na šporáku. Jsem dítě válečné a zažila jsem i bídu. Nedělalo se to na omastku, ale přímo na té plotně a bez povidel. Úprava s tvarohem jako přízdobou a trnkovými povidly přišla až po druhé světové válce. Dříve se jedlo velmi skromně. Báleše se dělaly k rychlému zasycení. Aby se děti zasytily, dělaly se tyto pokrmy, levné pokrmy, protože peněz v rodině mnoho nebylo. Až ty novodobější jsou smažené na oleji nebo s povidly uvnitř, přidává Fryštáková.


Nic jednoduchého

Recept je jednoduchý, ale příprava velmi pracná. Těsto je to kynuté, 50 dkg polohrubé mouky, 1/4 l mléka, 4 dkg kvasnic, celé vajíčko + žloutek navíc, cukr, špetka soli. Následně se musí vše dobře smíchat neboli vymísit a nechat vykynout, říká přesný postup a podobně jako v pohádkách dodává: Těsto nesmí být ani řídké ani tuhé. Je potřeba znát, jaká je ta správná konzistence. To je vidět až na těstě, popsat je to velmi těžké, snaží se Fryštáková vystihnout, jak má těsto vypadat.

Práce je to minimálně na dvě tři hodinky. Nejde to udělat za deset minut jako maso. Maso se nakrájí, naklepe a může se restovat, kdežto tady se musí těsto vymísit, čekat, než nakyne, ještě jednou promísit a čekat na konečné nakynutí, chrlí Fryštáková, co vše následuje, než se může péct nebo smažit, a pokračuje: Vyhážu si to na vál, naplním povidly jako knedlík, zabalím a opět musím čekat, než to nakyne, protože každá práce s těstem jeho kyprost sráží.

Do řeci se vkládá i manžel, který se projevuje také jako odborník, byť trochu odbočuje: Tady je velice důležité vědět tu míru, kdy se může začít péct. A to manželka zná. Jak se nechá těsto víc vykynout, tak to není ono. Když jsme v létě dělali koláčky na svatby, tak jsme vstávali ve čtyři ráno, aj spíš. Jak bylo moc vedro, tak to kynulo rychleji, než jsme stačili péct. Je vidět, že každý rozumí nejlépe tomu svému, ale o koníčku toho druhého ví víc než dost. To je to samé jako u vína. Manžel musí přesně vědět, kdy má víno zarazit a stočit, aby bylo pěkné, zdůrazňuje Fryštáková zase přednosti svého muže.


Vláda by měla radost

Již v předstihu nejspíš Marie Fryštáková dodržuje chystanou novelizaci pracovního zákona. V sedmdesáti totiž ještě chodí do práce. Ve středu jste mohli nalézt na jídelním lístku jídelny vedle obecního úřadu její bavorské vdolky. Zítra budu brzo vstávat, protože zadělávat musím už v pět ráno, abych to stihla. V jídelně jsem už sedmým rokem. Dělám buchty, bavoráky, táče, báleše, vdolky, říká Fryštáková a manžel souhlasně přikyvuje a přidává krátký příběh. Minulý rok byla manželka na operaci se žlučníkem. Šéf se mě ptal, kdy se vrátí, že mají dělat táč a že doufají, že to bez ní dobře dopadne. Říkají jí tam specialista na kynuté a vše sladké.

Přiznávám se, že mám něco do činění s kuchařským řemeslem. Á, tak, tak. Kuchaři nedělají rádi kynutá jídla. Je to jednak pracné a pokud nejsou vypečení, jsou nejistí. I mladé ženy to doma už skoro nevidíte dělat, protože je to hodně časově náročné a navíc se dají koupit polotovary. S kynutým těstem se musíte pohrát a pokaždé se to také nemusí podařit, dodává Fryštáková. Můj osobní dodatek: Pokud se to ale povede, tak to dlouho na stole nevydrží. Vše se totiž velmi rychle sní.


Práce s láskou

Ke kuchařské práci Marii, jak už víme, doma přivedli rodiče. Když odrostl druhý syn, koníček se jí stal povoláním. V roce 1977 hledali pomocnou sílu v kuchyni na Velehradě. Pracovala jsem tam 18 let a přitom jsem ledacos nového pochytila. Kuchařku to musí bavit a musí mít také trpělivost, říká Fryštáková. A také lásku, dodáva s pohledem upřeným na manžela. Ten se začíná smát a vzpomínat, jak spolu pékávali koláčky na svatby. Manželka zadělala těsto a já jsem dával tvaroh, povidla, ale balit jsem nemohl, na to jsem neměl, to mohla jen ona, přiznává Fryšták.

Jak se říká, že láska prochází žaludkem, tak to platilo i u nás. Dnes se mladí vezmou a za dva roky se rozvádí. Nejspíš ženy neumí vařit. Něco na tom asi musí být, protože už jsme spolu skoro půl století, vnáší do debaty svou úvahu a manželka ihned chválí zase jeho. Víte, můj je veliký vinař. On se zas rád mazlí s vínem, vše se musí dělat s láskou.


Nezapomenutelné setkání

Nikdy by ji nenapadlo, že se jednou osobně setká s hlavou katolické církve. Stalo se to, když byl papež poprvé, ještě v tehdejším Československu, na Velehradě. Je to zážitek na celý život. Po obědě si nás všechny zavolal. Postavili jsme se do špalíru a každému dal křížek a medaili. Už v té době byl Jan Pavel II. člověk, ze kterého svatozář doslova vyzařovala, oživuje vzpomínky na devadesátá léta a přináší také fotografii. Oběd byl velmi lidový, kuřecí závitek s rýží a kompotem. K tomu obyčejná slepičí polévka, žádný Alkron to nebyl, říká Fryštáková a je vidět, jak ji potěšilo, že papež všem přišel osobně poděkovat.

Druhý příběh je spíš pro knihu rekordů, ale protože se bavíme o báleších, rozhodně sem patří. Obecní úřad k nám chodí na obědy, to by nebylo nic zvláštního. Místostarosta a moji šéfové se domluvili, jak se říká, slovo dalo slovo, a už jsem pekla dva tisíce bálešů na Slavnosti vína k prezentaci našeho města. Byly sice menší než tyto, co jsou na stole, a zdobily se povidly jen povrchu, ale dalo nám to pořádně zabrat. Zadělávali jsme z jednadvaceti kilo mouky, uzavírá naše povídání a jdeme fotit a tím pádem i chutnat. Mňam. :-)

autor: Pavel Princ
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace