Nejlepší je teplý

Nejlepší je teplý
Slovácko Zajímavosti 03 / 09 / 2008

Trefit pravý burčák není vůbec snadné. Jeho kulminační doba se totiž počítá ne na dny, ale pouze na hodiny. Vinaři proto často problém řeší tak, že se na noc ukládají do sklípku a čekají na tu správnou dobu. Ti, kdo jej kupují na stánku, si ovšem mohou podobné podmínky nasimulovat i v domácím prostředí, třeba v panelovém domě.
„Nejlepší je pít burčák jen několik hodin poté, co vyvře. Ideální proto je, když je teplý a jeho teplota dosahuje přibližně 25 stupňů. Studený by se pít neměl,“ tvrdí Antonín Křápek z Blatnice pod svatým Antonínkem. Chlad jako pomocníka přitom tak úplně nezavrhuje.
„Existují takové fígle. Někdo si koupí ještě sladkou šťávu, dá si ji na noc do ledničky a na druhý den ji vytáhne. Může se přitom spolehnout, že mu během půldne z toho vyvaří čistý burčák,“ prozradil jednoduchou pomůcku Křápek.

TOPlist