Pálenice: málo kvasu, vyšší ceny

Pálenice: málo kvasu, vyšší ceny
Foto: pri
Slovácko Zajímavosti 03 / 09 / 2010

Počasí zničilo meruňky a odsunulo start páleničářské sezony

Navzdory všem prognózám se zdá, že letošní páleničářská sezona nebude patřit k nejhorším. A to i přesto, že kvasu je méně, litr alkoholu bude stát až 230 korun a loňský mimořádně vydařený ročník překonán nebude. Nevyzpytatelné počasí končícího léta nakonec úrodu neponičilo tak, jak pěstitelé očekávali. Největší škody napáchalo na úrodě meruněk a hrušek. Dalšího ovoce je také méně, podle sadařů to ale má svoji logiku. Tu prý určují přísné a nekompromisní zákony přírody. „Po předloňském a loňském ročníku, které patřily k vynikajícím, si letos stromy musí odpočinout,“ říká Jiří Šácha z Pěstitelské pálenice Kunovice. „Zatímco loni jsme pálili už od 25. července, letos jsme otevřeli až v polovině srpna. A zatímco loni jsme měli otevřeno denně, letos máme zatím otevřeno jen dva dny v týdnu.“
Většina místních pálenic má ještě zavřeno, majitelé dokončují přípravy před zahájením sezony. Ta na většině míst Slovácka začne do dvou týdnů.
Co letos provoní Slovácko? „Ovoce je na řadě míst ještě na stromech, teprve dozrává. První objednávky začnu zapisovat na konci příštího týdne. Očekávám, že nejvíc se letos bude pálit takzvaného modrého ovoce. Třeba švestek se zdá být hodně, slivovice by měla být v pohodě,“ sdělil Zdeněk Halík z pěstitelské pálenice v Boršicích u Blatnice.
Boršická pálenice loni vyrobila zhruba 30 tisíc litrů. „Minulá sezona byla znamenitá. Průměrně totiž pálíme kolem deseti tisíců litrů alkoholu ročně,“ dodal Halík. Méně kvasu z Boršic a okolí může kuriózně zvednout tržby pálenicím v okolí. „Naše zařízení potřebuje nejméně 200 litrů kvasu. Když pěstitel přiveze padesát nebo sto litrů, musíme ho poslat dál…,“ poznamenal Halík.
Kunovická pálenice je jedna z mála, kde vypálili alespoň várku meruněk. „Lidé nosí zatím třešně, špendlíky, měli jsme i objednávku na meruňky,“ potvrdil Jiří Šácha. Délka výroby je v přímé úměře času, které potřebuje jednotlivý druh ovoce ke kvasu. Například jablka kvasí až tři měsíce, třesně jen šest týdnů.
V pálenici Českého zahrádkářského svazu v Březolupech, kde mohou pěstitelé pálit kvasy, vyrábět mošt a také vařit povidla, začne letos sezóna později. Pod kotly se zatopí až na začátku října. „Máme v opravně lihové měřidlo,“ vysvětluje předseda zahrádkářů Stanislav Hubáček. Také on si však od nadcházejících měsíců nic neslibuje. „Když vypálíme třetinu toho co loni, tak budeme spokojeni. Minule jsme vyrobili podle hrubého odhadu dvanáct tisíc litrů alkoholu. V čase hlavního náporu jsme měli otevřeno denně. Letos to možná bude jen dvakrát nebo třikrát týdně. Vše ale podřídíme zájmu lidí. To se týká také výroby ovocného moštu a vaření povidel. To má u nás dlouholetou tradici.“
V Březolupech a okolí letos očekávají největší úrodu švestek a jablek. „Urodily se celkem i hrušky. Tak uvidíme…“
Slabší úroda se téměř jistě podepíše na ekonomice většiny slováckých pálenic. Otevřeně to však přiznají jen výjimky. „Provoz je téměř ztrátový, náklady jsou stále vyšší,“ posteskl si kunovický Jiří Šácha.
Pokud jde o ceny za litr čistého alkoholu, ty letos půjdou znovu nahoru. Ovocné lihoviny podraží kvůli vyšší spotřební dani. Letos by měl stát litr čistého alkoholu na Slovácku od 225 do 230 korun.
Problémem sezony mohou být kvůli zdražování domácí nelegální pálenice. Loni se na Slovácku odhalily dvě nelegální palírny, předloni tři.
Na začátku roku byl majitel černé pálenice, který v barelech ukrýval 600 litrů slivovice, potrestán tříměsíční podmínkou. V trestní sazbě je však až rok vězení. „Když se pálí, jsme stále ve střehu. Palírny se snažíme odhalit sami. Ilegální pálení je nebezpečné, lidé při něm nedodržují základní bezpečnostní postupy, takže hrozí například požár,“ řekl v hodnocení loňské páleničářské sezony Aleš Mergental, mluvčí policie v Uherském Hradišti.  

autor: JAROSLAV CHUDARA
TOPlist