Přiložila ruce k dílu a v kuchyni to zase vonělo

Přiložila ruce k dílu a v kuchyni to zase vonělo
Mařatice Zajímavosti 15 / 08 / 2014

Celý čtvrteční den se linula z chaloupky v mařatickém kopci opojná vůně několika opomíjených pokrmů. Cennými radami přispěla, ale především ruce k dílu při vaření a pečení do Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku II. přiložila Ludmila Vaculová z Mařatic. „Vybraly jsme si jednu z nejpovolanějších,“ shodly se všechny tři kuchařky, které od brzkého rána jídla připravovaly.
„Na tradičních pokrmech jsem v podstatě vyrostla a dodnes jsou pravidelnou součástí mého jídelníčku,“ potvrdila mařatická rodačka. Dnes je připravuje hlavně pravnoučatům. Oblíbené pěry, patenty, báleše, vajíčkovou a bramborovou máčku, zelňáky, či bramborový guláš… A jak sama poznamenala: „Nikdy nic nezbude!“
Čtvrteční vaření a následné focení pokrmů Petrem Salingerem nebylo ani první, ani poslední. „Rozhodly jsme se, že maximum z receptů samy na vlastní kůži vyzkoušíme. Důkazem budou především fotografie v knize, kterými rozhodně nebudeme šetřit. Nemůžeme přeci dopustit, abychom si na jídle připraveném podle naší kuchařky nepochutnaly,“ dodala Lenka Durďáková, jedna z kuchařinek.
Vouchery na druhé pokračování kuchařky tradičních slováckých jídel je možné zakoupit v síti informačních center regionu ještě do konce prázdnin. Křest publikace je naplánovaný na 4. října 2014.

TOPlist