Škola vaření bude novou jedinečnou výzvou!

Škola vaření bude novou jedinečnou výzvou!
Foto: Adéla Němcová  /  David Vaculík jak ho na jevišti Slováckého divadla nepotkáte.
Uherské Hradiště Zajímavosti 04 / 10 / 2016

Co prozradil David Vaculík o slovácké kuchyni

Notoricky známého a oblíbeného herce Slováckého divadla Davida Vaculíka známe všichni v mnoha hereckých polohách, ale také jako slováckého patriota. Se stejnou vervou přistupuje k divadelním představením i k aktivitám, jimiž Uherské Hradiště pravidelně žije. Nebojí se vklouznout do kroje a od srdce si zazpívat a zacifrovat u cimbálu třeba na Slavnostech vína. Ty letošní si užíval v krojovaném průvodu s celou svou rodinou. „Už na studiích v Brně jsem si uvědomil, že není Morava jako Morava. Ta naše východní je výjimečná a mám veliké štěstí, že můžu žít tam, kde by chtěl žít každý,“ zasněně podotkl herec a moderátor David Vaculík. Kořeny David zapustil i se svou početnou rodinou v Traplicích, kde žije, jak sám s oblibou říká, úplně obyčejný vesnický život plný vína, přátel a lidových tradic.
Mezi svými přáteli je David známý jako vášnivý kuchař, který se nebojí výzev a na pokrmech si nechává obzvlášť záležet. Proto když prvně uslyšel nabídku Aleše Mazúrka podílet se na projektu Slovácké školy vaření, neváhal ani minutu. „Bude to určitě fajn, i když se samozřejmě nevyhneme nějakému stresu a dramatickým okamžikům. Vaření je samo o sobě velmi napínavá disciplína, ale vařit naživo před diváky a ještě u toho mluvit a netlápat nesmysly, to mění obyčejné vaření ve velmi adrenalinovou záležitost,“ zažertoval nový slovácký kuchař. Sám herec přiznává, že před tradiční slováckou kuchyní dává přednost italské, ale s chutí si zgustne na typických polévkách, jako je kmínová, cibulová, tuřínová, a nepohrdne i klasickou bramborovou máčkou s krajícem čerstvého chleba.

O co vlastně ve Slovácké škole vaření půjde?
Projekt je zaměřený na oživení vztahu ke slováckým pokrmům a má ukázat návštěvníkům Slovácké tržnice, jak jednoduché je vařit tradičně. Mimo jiné otestuje schopnosti finalistek Tváře DOBRÉHO DNE, které mi budou každou sobotu asistovat. Všechny recepty budou vycházet z receptů otištěných v knize Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku.

Davide, budete recepty nějak upravovat?
Do receptů budu zasahovat minimálně. Naši předci věděli moc dobře, co jíst a hlavně kdy to jíst. Svůj jídelníček podřizovali sezónním pokrmům, což je dneska velký hit. Jedli hodně luštěnin, protože byly cenově velmi dostupné, aniž by tušili, jak moc tím prospívají svému zdraví. Celá gastronomie probíhala tak nějak automaticky, v souladu s ročním obdobím a množstvím vynaložené práce. Nikdo nemusel přemýšlet nad tím, co jí. To dneska bohužel neplatí.

Při vaření vám budou k ruce finalistky Tváře DOBRÉHO DNE. Připravujete si pro ně nějaké záludnosti?
Kromě toho, že slečny budou muset zvládnout krájení, škrábání, čištění, budou také vystaveny všetečným otázkám týkajícím se gastronomie, slováckých tradic a možná domácích prací. Rozhodně je nehodlám šetřit, ale nechci je ani nějak ztrapnit, takže nemusejí mít žádný strach.

Myslíte, že jednotlivé recepty zvládnou připravit mladé, začínající kuchařky z Tváře?
Recepty jsou naprosto triviální. Slovácká kuchyně se, až na pár výjimek, vyznačuje jednoduchostí a rychlostí, s jakou se jídlo dá přichystat. Myslím, že se slečny nemají čeho obávat, a přinejhorším tam budu já a společnými silami pokrm dotáhneme do zdárného konce.

autor: Adéla NĚMCOVÁ

Tagy článku

TOPlist