Šlapání v plném proudu

Šlapání v plném proudu
Foto: sal
Kunovice Zajímavosti 20 / 12 / 2017

Pochoutka míří na stoly do celého světa

Každou směnu našlapou něco kolem deseti kilometrů. A to přitom prakticky stojí na místě. Řeč je o pracovnících společnosti Hamé, kteří v obřích tancích šlapou čerstvě nakrouhané zelí. Zatímco trojice zaměstnanců krok po kroku šlape zelí, další sedí na okraji tanku a pravidelně po hrstech dovnitř  hází připravenou směs soli a kmínu. Tanky o objemu 10 až 30 tun se naplní za 24 až 48 hodin, a to podle objemu jednotlivého tanku. „Zelná krouhanka pak zraje 6 až 8 týdnů a během této doby probíhá spontánní mléčné kvašení bez jakéhokoliv přídavku látek na podporu fermentace,“ uvedl David Kladroba, ředitel závodu Slovácká Fruta.
Tradiční výroba kysaného zelí v závodě Slovácká Fruta v Kunovicích, která je součástí české skupiny Hamé, probíhá stejným způsobem už od roku 1925.
V prvním patře výrobního závodu probíhá samotné čištění a krouhání, o patro níže, kam krouhané zelí padá pomocí průduchů, už speciální četa krok za krokem, místo vedle místa poctivě ušlapává jednotlivé vrstvy.
Na stoly v Česku a Slovensku každoročně zamíří tuny této jedinečné pochoutky. Na pravém kysaném zelí si díky Hamé pochutnají i ve Velké Británii, Irsku nebo Kanadě.

TOPlist