Slovácká kuchařka se už „peče“

Slovácká kuchařka se už „peče“
Uherské Hradiště Zajímavosti 15 / 09 / 2014

Dovařeno, dopečeno, nafoceno… Teď už se potí grafici při posledních grafických úpravách druhého dílu Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.
Předsevzetí vydat druhý díl slovácké kuchařky se zdálo na začátku letošního dubna nereálné, dnes se blíží k úspěšné realizaci.
„Máme za sebou kus odvedené práce, který bychom bez nadšení mnoha lidí nezvládli,“ říká manažerka projektu Lenka Durďáková. Babičky a tetičky vydaly své poklady ve formě ručně psaných receptů, Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště dohlédla na gramáže a Slovácké muzeum dodalo nejen doprovodné texty, ale i odborný dohled nad opravdu tradičními recepty.
„Recepty jsme pod bedlivým dohledem autorek samy odvařily. Občas jsme nevěřícně kroutily hlavou nad složením jídel, ale pak nás doslova odzbrojila rychlost přípravy a hlavně vynikající chuť nezvyklých kombinací surovin,“ diví se Durďáková. Původně měli jídla uvařit profesionální kuchaři, ale vzhledem k letnímu období dovolených a turistické sezóny vše dopadlo jinak! „Asi nejlépe, jak mohlo, protože díky vaření známe kuchařku opravdu do detailu, takže nás případné dotazy ohledně přípravy tradičních receptů nemůžou zaskočit,” usmívá se manažerka projektu zahalená do kuchařské zástěry.
V současné chvíli jsou všechny podklady pro Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku II. v grafickém studiu a brzy půjdou do tiskárny. Slavnostního křtu se dlouho očekávaná publikace dočká v sobotu 4. října na Slováckém festivalu chutí a vůni v Uherském Hradišti.

TOPlist