Šomi v Prostřeno zabojoval se zelňačkou a trhaným hovězím s pečené brambory
Foto: TV Prima / Soutěžící ze Zlínského kraje.
Prostřeno! je tady s dalšími skvělými recepty a lidskými příběhy ze Zlínského kraje. Své kuchyně a vlastní kulinářské umění představí tři muži a dvě ženy. A bude na co se dívat! U prostřených stolů si vyzkouší a ochutnají recepty světové i domácí kuchyně, kromě toho zajímavý úkol týdne, kterým je tentokrát luxusní pudink se šlehačkou.
Jak se takové zadání podaří zakomponovat hostiteli do menu, aniž by ostatní poznali, že se jedná o něco navíc? Všem soutěžícím jde o jediné. Pohostit, neztratit kuchařskou čest a ideálně také vyhrát. Kromě toho všichni tvrdí, že si chtějí celý týden užít, poznat se s novými přáteli. Odhalí taktika, který jim jejich přání zhatí, nebo se celý týden odehraje v poklidu?
Soutěžící budou také v tomto týdnu bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a diváckou přízeň, která jim může přinést deset tisíc. Ze stejné částky se pak bude moci těšit i jeden z diváků, pokud bude štěstěna na jeho straně. Sledujte Prostřeno! ode dneška až do pátku a hlasujte!
Pondělí 16. května
Martin Šoman (36) z Uherského Hradiště
Vyučil se jako mechanik - opravář zemědělských strojů. Pracoval jako stolař a zámečník. Nyní pracuje jako obsluha ve skiareálu. Je svobodný a bezdětný. Má přítelkyni. Martina do pořadu přihlásila jeho kamarádka. Pokud by vyhrál, peníze by rozdal. Dal by je kamarádce, rodině, koupil by nějakou radost své přítelkyni. Jako zábavu si pro své hosty připraví kreativní činnost - výrobu svícnů.
Menu poskládal z jídel, která má rád a vaří je často, takže doufá, že by mohla být vítězná. Ale vařit bude hodně z polotovarů. A sójovky. A ostatním se budou protáčet panenky. Při šmejdění bude objeveno, že Šomi má v ložnici pracovní ponk. Viděl to někdy někdo? A jak ponk v ložnici snese přítelkyně?
Charakter: Sám o sobě tvrdí, že má rád lidi, je všestranný a nekonfliktní.
Zájmy: Mezi jeho koníčky patří práce se dřevem a železem. Rád vaří. Baví ho jízda na snowboardu a další sporty.
Vztah k vaření: Vaří celý život. Nejvíc ho vaření baví, pokud má pro koho jídlo připravovat.
Chutě: Má rád vše - není moc vybíravý. Velice rád má maso.
Nesnáší: Nevyhledává moc zeleninu a nikdy by nesnědl vnitřnosti.
Motto: V životě se řídí mottem: „Když se chce, všechno jde.“
Očekávání: Těší se na nové zážitky z jídla.
RECEPTY
Předkrm
Šomiho sýrové saláty s kuřecím masem
Suroviny:
- 750 g kuřecího masa
- 3 bílé jogurty
- 300 g sýru eidam
- 400 g veky
- nakládané okurky
- polévkové koření
- sójová omáčka
- trochu oleje
- majonéza
- salám
- kečup
- sůl
- pepř
Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme, přidáme polévkové koření, trochu oleje, promícháme a necháme alespoň 3-4 hodiny odpočinout v lednici. Poté maso osmažíme na pánvi doměkka, přilijeme trochu sójové omáčky a orestujeme do zhoustnutí omáčky. Sýr a salám nakrájíme, přidáme nakrájené okurky, dochutíme dle chuti.
Vhodné pro vegetariány: ne • počet porcí: 5 • obtížnost: pro začátečníky • národní kuchyně: česká • doba přípravy: 1-30 minut
Polévka
Zelňačka
Suroviny:
- 500 g zelí
- ½ l vývaru
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- 3 kusy klobásy
- 1 brambora
- sladká paprika
- hladká mouka
- polévkové koření
- olej
- sůl
- pepř
Postup:
Cibuli, zelí a pokrájenou bramboru vaříme doměkka. Zvlášť si orestujeme klobásu na troše oleje dokřupava, zaprášíme sladkou paprikou a hladkou moukou, přidáme do vývaru. Krátce povaříme a dochutíme polévkovým kořením, solí a pepřem.
Vhodné pro vegetariány: ne • počet porcí: 5 • obtížnost: pro začátečníky • národní kuchyně: česká • doba přípravy: 30-60 minut
Hlavní chod
Pečené brambory s trhaným hovězím
Suroviny:
- 1 kg brambor
- 1 kg trhaného hovězího
- 2-4 tvarůžky
- 300 ml smetany 33%
- 1 červená cibule
- 1 paprika, ideálně kapie
- tmavá sójová omáčka
- polévkové koření
- kečup
- sůl
- pepř
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Oloupeme a nakrájíme na hrubší kolečka a dáme je na plech. Cibuli a papriku nakrájíme nahrubo a přidáme na brambory, poté přidáme maso a zalijeme omáčkou, osolíme a opepříme. Dáme do trouby zapéct dozlatova na 200 °C.
Teplota: 200 °C • vhodné pro vegetariány: ne • počet porcí: 5 • obtížnost: pro mírně pokročilé • národní kuchyně: česká • doba přípravy: 30-60 minut
Dezert
Název dezertu: Palačinky
Suroviny:
- 5 vajec
- hladká mouka dle potřeby
- cukr moučka
- olej
Postup:
Ve vyšší misce ze všech ingrediencí vypracujeme hladké tekoucí těsto. To následně lijeme na rozpálenou pánev vytřenou olejem a smažíme palačinky. Palačinky zdobíme marmeládou, topingem, zmrzlinou nebo ořechy.
Vhodné pro vegetariány: ano • počet porcí: 5 • obtížnost: pro začátečníky • národní kuchyně: česká • doba přípravy: 1-30 minut
Martinovi soupeři jsou vesměs z Kroměřížska
Úterý 17. května
Administrativní pracovnice Michaela Simerská (26) studovala na SOU a SŠ oděvní a služeb a pak na vyšší škole podnikatelské. Pracovala jako brusič a výrobní dělník. Nyní pracuje jako administrativní pracovnice. Má manžela Ivana a dva nevlastní syny. Sama o sobě tvrdí, že je flegmatik. Je hodná, upřímná, veselá a nemá ráda falešné lidi ani špatné chování a přetvářky. Do pořadu se přihlásila sama, a to ze zvědavosti. Ráda by poznala nové lidi a získala nové zkušenosti. Má zkušenosti s účinkováním v pořadu o pečení. Ráda připravuje ryby, svíčkovou, česká jídla a sushi. A právě česká kuchyně bude v její hostitelský den stěžejní. Menu poskládala z jídel, která má ráda, a nejvíc se bojí toho, že u stolu bude někdo, kdo jí s otevřenou pusou, funí a mlaská. Sledujte už v úterý, jak její večer dopadne, komu bude chutnat a kdo jako první začne taktizovat.
Středa 18. května
Klempíř Roman Číhal (34) má středoškolské vzdělání zakončené maturitou. Pracoval jako obchodní zástupce a řidič. Nyní je klempíř. Má rád sport a je celoživotní sportovec - je rád, když se něco děje. Mezi jeho koníčky patří fotbal, práce, ping-pong, kulečník a kamarádi. Je zatím svobodný a bezdětný. Těší se na životní zkušenost, kterou mu Prostřeno! přinese. A kdyby vyhrál, má jasno - pojede na dovolenou. Co zajímavého se mu při vaření stalo? Jednou byl v restauraci na pivu, kam do práce nepřišla pizzařka, a tak Roman zaskočil, přestože vůbec nevěděl, co má dělat. Bude improvizovat i ve svůj den? Jak se mu takový přístup vyplatí? A jak se středečnímu hostiteli jeho večer povede? Dívejte se!
Čtvrtek 19. května
Veronika Davidíková (38), maminka na rodičovské dovolené se vyučila jako kuchařka. Pracovala jako vedoucí masny a prodavačka v supermarketu. Nyní je na mateřské dovolené. Má s manželem celkem čtyři děti, takže se má rozhodně co otáčet. A hlavně - musí hodně vařit. Přihlásila se sama, protože ji vždy lákalo si vyzkoušet vařit pro více lidí a zjistit jejich názor na jídlo, které připraví. Ráda vaří a největší odměnou jsou pro ni prázdné talíře strávníků. Tak snad se jí to poštěstí také v její soutěžní den. Jak se Veronice její večer povede? Dívejte se už ve čtvrtek.
Pátek 20. května
Podnikatel Martin Šustrik (45) vystudoval dopravní učiliště, obor mechanik, opravář strojů a zařízení. Pracoval jako obchodní zástupce a vedoucí pobočky s náhradními díly. Nyní podniká ve stavebnictví. V domě žije s manželkou a dvěma syny - Joshuou (14 let) a Jasonem (12 let). V Bratislavě žije jeho matka, sestra a další syn Martin (24 let). Martin je aktivní sportovec, má práci, která ho baví a ve které je zručný. Rád si pospí a občas odpočine, ale jinak žije s rodinou aktivní život. Baví ho zvelebování domu a rád chodí do přírody s jejich mazlíčkem, rotvajlerem Aronem. Normálně moc nevaří, musí mít na vaření dost času a náladu - a pak navaří, pohraje si s jídlem a všichni si pochutnávají. Jeho specialita je kotlíkový guláš, ale to jen za pěkného počasí. Zajímavou historku z vaření zatím nemá. Ty očekává až po svém soutěžním dnu. Jak se mu bude dařit v pátek? Dívejte se!
Těšte se na páteční pokličky, nad kterými bude vše odhaleno! O soutěžících tohoto týdne se totiž hodně dozvíte!