U Karla

U Karla
Uherský Brod Zajímavosti 12 / 08 / 2013

Prodejní stánky, které před rokem 1989 ožívaly jen několikrát do roka, a to většinou při oslavách Svátku práce nebo při spartakiádách, už dávno neslouží tomuto účelu. Po revoluci totiž jeden z Broďanů přišel s nápadem vybudovat z jednoho takového stánku výčep s hospodou. „Nápad Karla Juráka padl na úrodnou půdu. Hospoda se místním zalíbila a od té doby se tady tomu říká U Karla. Pojmenování je už tak zažité, že jakákoliv změna je téměř vyloučena,“ říká Radek Všetečka, současný provozovatel jedné z nejvyhlášenějších hospod v Uherském Brodě, ve které se točí pivo z nedalekého pivovaru. Ovšem nebylo tomu tak úplně od začátku.
Spojení uherskobrodského pivovaru a Hospody U Karla proběhlo asi před osmi lety. I přes to, že ze zahrádky od Karla je vidět pivovarský komín, točili výčepní snad všechny pivní značky, které jsou v Česku k mání. „Karla provozujeme čtvrtým rokem, takže jsme ho převzali i s místním pivem, ale dřív se tady opravdu se značkami doslova experimentovalo. Osm let už se tady točí jedna značka a štamgasti jsou spokojeni. Nabízíme jim desítku a dvanáctku. K tomu i Černou Horu a velmi oblíbené jsou i akce pivovaru s různými speciály a značkami spřízněných pivovarů,“ dodává Všetečka.
Posezení U Karla nabízí uvnitř hospody kolem osmdesáti míst. Ovšem venkovní posezení má doslova neomezenou kapacitu. „Všem říkáme, že máme největší zahrádku ve střední Evropě, protože díky posezení v amfiteátru máme kolem 1 200 míst, takže není možné, aby někdo přišel a neměl si kam sednout,“ směje se Radek Všetečka. Další výhodou venkovního posezení jsou stromy, které i v tom největším vedru vrhají neustále stín, takže posezení u vychlazeného půllitru brodského piva a k tomu ještě v příjemném stínu je téměř dokonalá kombinace. „I právě proto jsme jednou z nejvyhledávanějších hospod v okolí. K tomu přidáme i nově vybudované dětské hřiště, ve kterém se děti dokážou pořádně vydovádět a rodiče nemusí mít o ně strach, protože celý areál je oplocen, a nehrozí tak, že by dítě vběhlo pod auto,“ doplňuje další z předností svého podniku.
Samotný interiér hospody, která vznikla postupným spojováním bývalých stánků, je v současné době dílem brněnských architektů. Ti pro štamgasty navrhli stůl, který sousedí přímo s výčepem a který dostal přezdívku centrkurt. „Když se totiž podíváte na strop, uvidíte namalovaný tenisový kurt, včetně síťky. Pravidelní zákazníci sedávají právě u tohoto stolu, u kterého panuje přímo rodinná atmosféra. A z toho také plyne spokojenost našich hostů,“ dodává Všetečka, který hostům dopřál i komfort v podobě rekuperace vzduchu, což znamená, že teplo není odváděno ven z místnosti, ale po vyčištění v soustavě filtrů se vrací zpět. „Dříve v zimě tady bylo maximálně kolem patnácti stupňů. Během loňské zimy, kdy bylo venku kolem minus pětadvaceti, se nám podařilo vytopit na 25 stupňů. Najednou chlapi začali otevírat okna a já jim říkám, aby si tento okamžik pamatovali, protože ještě nedávno jim bylo pořád zima a najednou větrají a sedí tady v tričku,“ směje se šéf od Karla.

Provozní doba:
ne-čt 10-24
pá-so 10-02

TOPlist