Uher vaří guláš po uhersku

Uher vaří guláš po uhersku
Foto: pri  /  Kuchařům pomáhala krojovaná děvčata.
Uherské Hradiště Zajímavosti 16 / 08 / 2009

Se Slováckou jídelnou, novinkou blížících se Slováckých slavností vína a otevřených památek v Uh. Hradišti, jsme vás seznámili. „Účelem jídelny je lidi zasytit! zdůraznil tehdy Antonín Mach, ředitel Klubu kultury, hlavního organizátora slavností, a dodal, že existence velkoobjemových stanů na Palackého náměstí nijak nenaruší prezentaci gastronomických specialit.
Nad bublajícími kotli plnými slováckého guláše se vloni jen zaprášilo. Zástupci pěti mikroregionů uvařili ve Smetanových sadech přes tisícovku porcí, které byly do půl hodiny v žaludcích příchozích. Aby to letos nedopadlo stejně, Slovácká jídelna zasytí hladové a chuťové buňky labužníků oblaží po sobotním poledni dvakrát tolik bublajících kotlů.
Město Uherské Hradiště důstojně reprezentoval místostarosta Evžen Uher. Ten s oblibou na otázku, jaký guláš bude vařit, odpovídá: „Jsem Uher z Uherského Hradiště, takže uherský!“
K vaření místostarosta přičichl na vojně v Hradci Králové. Jako dozorčí kuchyně měl nos věčně „v hrnci. Jeho záliba mu zůstala dodnes. O víkendu je kuchyň jeho rajonem, což jeho žena Magda vítá a děti se těší na tátovy speciality.
Guláš ochutnáte u Uhrů spíše fazolový nebo zeleninový. Jen několikrát během léta, když se sejde parta kamarádů z jižního Slovenska, opráší kuchař Uher kotlík a při vaření dělá čest svému jménu.
Avšak jen jednou do roka připravuje maďarský guláš z jehněčího. Takovou lahůdku měli možnost ochutnat návštěvníci loňských Slováckých slavností vína a otevřených památek. Tehdy mu s kuchtěním pomáhal syn Martin a jeho kamarád Jirka Buják.
S osvědčeným receptem vytáhne Evžen Uher do boje i letos. Kdo budou jeho asistenti, a jestli vůbec bude mít čas obléct zástěru a zabořit velkou lžíci do kotle, se budeme muset nechat překvapit. Hradišťský místostarosta je totiž jedním z členů organizačního týmu a jeho povinnosti narůstají. Prozatím je tedy jistě, že pravý slovácký guláš z jehněčího masa ve Smetanových sadech druhou zářijovou sobotu určitě zavoní!

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace