V Dolním Němčí napekli na padesát bochníků chleba

V Dolním Němčí napekli na padesát bochníků chleba
Foto: KM
Dolní Němčí Zajímavosti 14 / 07 / 2015

Vůni čerstvého chleba doplnila vůně sádla, cibule a škvarků

Již poosmé se Dolním Němčím nesla vůně staročeské kuchyně. Členové Národopisného krúžku Dolněmčan pořádali v muzeu Na Mlýně tradiční pečení chleba, které doplnil také kulturní program. Jak už to tak bývá, nejlepší akce vznikají náhodně, a nejinak tomu bylo i tentokrát. V kachlové peci začala mužská část krúžku zatápět již někdy kolem šesté hodiny ráno a poté zamísili na těsto. Zda je pec správně vyhřátá, zjišťují tak, jak to zjišťovali naši předkové, tedy nikoliv teploměrem, ale tím, že sledují, zda jsou stěny rozpálené doběla. Nejdříve se upeče malý kousek chleba na zkoušku, tzv. „podplameňák“, který ukáže, zda je pec rozehřátá moc, či málo. Pokud se totiž podplameňák zhruba do pěti minut spálí, je pec přehřátá, pokud se s ním nic nestane, je rozehřátá málo. Holky z krúžku mezitím připraví z těsta kilové bochánky, které se nechají nakynout a vkládají se do rozehřáté pece. Celkem se spotřebovalo přes třicet kilogramů mouky a napeklo se 45 bochníků chleba. Ty se pak rozkrájely na osminky, které byly připraveny pro návštěvníky na ochutnání - buď jen tak samotné, nebo ochucené sádlem s cíbím či škvarky. Členové Dolněmčanu  vítali návštěvníky v tradičních krojích a ochotně všem ukázali a popsali, jak se chleba peče. Akci provázel také celoodpolední kulturní program, kde vystoupily folklorní složky z Dolního Němčí, ale také další folklorní hosté z okolí.

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace