Velikonoční kůzlátko s celerovým ragú a bramborovým pyré
Foto: Tomáš Smoček
Suroviny:
Mladé kůzlátko
sůl, pepř
1kg kořenová zelenina
1 cibule
6 stroužků česneku
Pár snítek rozmarýnu a tymíánu
100ml olivový olej
lžička nového koření, pár kuliček černého pepře a 5 bobkových listů
Přílohy na 4 porce
Celerové ragú:
1 šalotka
1 malý celer
200ml smetany
100ml bílé víno
50g máslo
sůl a pepř
Bramborové pyré:
600g brambor typu B nebo C
50g máslo
100ml smetany
sůl
Postup:
Očištěnou zeleninu, cibuli a česnek nakrájíme na větší kusy a dáme do pekáčku nebo plechu. Mladé kůzle rozdělíme na části s kostí: kýta, plece, hřbet s krkem. Maso osolíme ze všech stran a lehce opepříme a dáme do plechu na zeleninu. Zakapeme olejem, zdrhneme na něj čerstvé bylinky, které lehce vetřeme do masa. Podlijeme cca 3 dcl vody, přiklopíme nebo pevně uzavřeme v dvojité vrstvě alobalu. Maso pečeme 45 minut na 140°C následně teplotu stáhneme a pokračujeme na 110°C cca 3 hodiny, tak aby maso bylo měkké, šťavnaté a šlo krásně od kosti. Maso obereme na porce nebo servírujeme doprostřed stolu na kosti.
Po vyjmutí masa vybereme kuličky koření a bobkového listu obsah pekáčku krátce povaříme a zredukujeme dle chuti, můžeme dosolit. Jestli budete servírovat společně se zeleninou nebo šťávu vycedíte nechám již na vás. Před podáváním do šťávy vmícháme pár kostiček studeného másla, která šťávu zjemní a zahustí.
Celerové ragú připravíme následovně: na másle zpěníme jemně nakrájenou šalotku, přidáme na kostičky nakrájený celer, vše krátce zarestujeme, podlijeme vínem necháme chvíli odvařit a přidáme smetanu, vaříme cca 5 minut. Dle chuti přidáme sůl a pepř, můžete přidat také čerstvý kopr nebo jinou bylinku.
Očištěné brambory uvaříme do měkka. Vycedíme vodu a brambory rozšťoucháme, aby z nich unikla pára. Přidáme máslo a společně se smetanou vyšleháme hladké pyré.
A můžeme servírovat. Dobrou chuť!
autor:
Tomáš Smoček, šéfkuchař Grandhotelu Tatra