Velikonoční kůzlátko s celerovým ragú a bramborovým pyré

Velikonoční kůzlátko s celerovým ragú a bramborovým pyré
Foto: Tomáš Smoček
Velké Karlovice Zajímavosti 07 / 04 / 2023

Suroviny:

Mladé kůzlátko

sůl, pepř

1kg kořenová zelenina

1 cibule

6 stroužků česneku

Pár snítek rozmarýnu a tymíánu

100ml olivový olej

lžička nového koření, pár kuliček černého pepře a 5 bobkových listů

 Přílohy na 4 porce

Celerové ragú:

1 šalotka

1 malý celer

200ml smetany

100ml bílé víno

50g máslo

sůl a pepř

Bramborové pyré:

600g brambor typu B nebo C

50g máslo

100ml smetany

sůl

Postup:

Očištěnou zeleninu, cibuli a česnek nakrájíme na větší kusy a dáme do pekáčku nebo plechu. Mladé kůzle rozdělíme na části s kostí: kýta, plece, hřbet s krkem. Maso osolíme ze všech stran a lehce opepříme a dáme do plechu na zeleninu. Zakapeme olejem, zdrhneme na něj čerstvé bylinky, které lehce vetřeme do masa. Podlijeme cca 3 dcl vody, přiklopíme nebo pevně uzavřeme v dvojité vrstvě alobalu. Maso pečeme 45 minut na 140°C následně teplotu stáhneme a pokračujeme na 110°C cca 3 hodiny, tak aby maso bylo měkké, šťavnaté a šlo krásně od kosti. Maso obereme na porce nebo servírujeme doprostřed stolu na kosti.

Po vyjmutí masa vybereme kuličky koření a bobkového listu obsah pekáčku krátce povaříme a zredukujeme dle chuti, můžeme dosolit. Jestli budete servírovat společně se zeleninou nebo šťávu vycedíte nechám již na vás. Před podáváním do šťávy vmícháme pár kostiček studeného másla, která šťávu zjemní a zahustí.

Celerové ragú připravíme následovně: na másle zpěníme jemně nakrájenou šalotku, přidáme na kostičky nakrájený celer, vše krátce zarestujeme, podlijeme vínem necháme chvíli odvařit a přidáme smetanu, vaříme cca 5 minut. Dle chuti přidáme sůl a pepř, můžete přidat také čerstvý kopr nebo jinou bylinku.

Očištěné brambory uvaříme do měkka. Vycedíme vodu a brambory rozšťoucháme, aby z nich unikla pára. Přidáme máslo a společně se smetanou vyšleháme hladké pyré.

A můžeme servírovat. Dobrou chuť!

autor: Tomáš Smoček, šéfkuchař Grandhotelu Tatra

Tagy článku

TOPlist