Zabijačková oslava v srdci Uh. Hradiště

Zabijačková oslava v srdci Uh. Hradiště
Foto: pas
Uherské Hradiště Zajímavosti 08 / 12 / 2021

Vepřové speciality je nejlepší spláchnout dobrým pivem. To platilo také v sobotu pro všechny návštěvníky letní zahrádky restaurace v samém srdci Uherského Hradiště. Degustace pravých zabijačkových specialit se střídala s prohlídkami Minipivovaru Orlovna a výkladem sládka Jaroslava Horehledě.

Právě tento staroměstský rodák, sládek a osm let majitel Pivovaru Hrádek ve Slavičíně se na jaře roku 2021 rozhodl vařit pěnivý mok v samém srdci Slovácka.

„Tento region mě natolik oslovuje, že jsem tu chtěl otisknout svoji stopu a vytvořit místní produkt,“ prozradil Jaroslav Horehleď, který bydlí v Šumicích. „Při vzpomínkách na mé mládí trávené v restauracích Koruna a Liďák se vyrýsovala myšlenka, že by to mohl být pivovar.“

A tak na Mariánském náměstí v Uh. Hradišti začal vařit čtyři druhy piva. Desítku s nostalgickým názvem Liďák, jedenáctku Orel navazující na tradici orlovny, dvanáctku Fešák a přednedávnem i polotmavý 13% vánoční speciál.

„Pivo musí být především dobré, kvalitně filtrované a hlavně českého charakteru. Taková piva mají lidé rádi od velkých pivovarů, takže ho budou pít i od nás,“ myslí si Horehleď, který mezi svým pivem uvařeným v Hrádku nebo na Orlovně nevidí výrazný rozdíl. „Jak říkám: Dva je víc jak jedna,“ poznamenal s úsměvem.

Vždyť každý den, brzy ráno, vyráží vařit pivo do Slavičína, večer zase vaří v Uh. Hradišti. I když objemově pětkrát více na okraji města v Bílých Karpatech než v srdci Slovácka, přesto se místní milovníci pěnivého moku mohou těšit na 1 800 hektolitrů za rok.

Výsledek jeho práce z Minipivovaru Orlovna už třičtvrtě roku můžete ochutnat v několika hospodách a pivotékách v Uh. Hradišti, ve Zlíně a v prodejně v Uherském Brodě. Další místa najdete na na www.minipivovar-orlovna.cz

Pivo ze Slovácka tvoří jednu z ingrediencí jídelního menu na Orlovně, kde se pivo vaří i prodává. „Provozovat restauraci v této době je čiré dobrodružství, proto Orlovnu otevřeme až po rekonstrukci a v příhodnou dobu,“ tvrdí sládek.

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace