Byty v jeslích, polyfunkční dům a nové hřiště, srdce Štěpnic dostane bypass

Byty v jeslích, polyfunkční dům a nové hřiště, srdce Štěpnic dostane bypass
Foto: Vizualizace: Město Uherské Hradiště  /  Polyfunkční dům vyroste na místě stávajícího parkoviště u nákupního střediska.
Uherské Hradiště Zprávy 13 / 09 / 2022

Blýská se na lepší časy, nákupní centrum ve Štěpnicích, jehož technický stav už odrazuje i potenciální nájemníky, čeká totální rekonstrukce. Stavaři si posvítí i na bezprostřední okolí, kde třeba vyrostou dva bytové domy, polyfunkční dům nebo nové dětské hřiště. Lokalita se tak konečně zbaví totalitní tváře, kterou pamatuje několik generací.

„Už máme na stole výsledky architektonické soutěže, loni jsme dopracovali územní studii a vytvořili harmonogram etapizace projektu. Další fází je prodej pozemků bývalých jeslí, rekonstrukce centrálního objektu a poslední etapu představuje dostavba nároží ulic Zahradní a Štěpnická. Zároveň rozšíříme park, ve kterém vznikne nové dětské hřiště,“ potvrdil Jan Pášma, mluvčí uherskohradišťské radnice.

„Objekty jsou léta v nevyhovujícím stavu, zásah opravdu nechceme dlouho odkládat,“ prohlásil před časem Stanislav Blaha, starosta Uherského Hradiště, které se však k nákupnímu středisku a jeho okolí léta chová macešsky. „Za pětačtyřicet let se prakticky nic nezměnilo, jako by se tady zastavil čas,“ uhodil hřebíček na hlavičku Tomáš Kopřiva, který na sídlišti vyrostl. „Objekt je morálně i technicky zastaralý, vyžaduje velké náklady na údržbu i provoz,“ připomněl hlavní důvody rekonstrukce Pášma.

Radnice se v minulosti snažila objekt prodat, ale žádná nabídka nebyla dostatečně atraktivní. A tak se pustila do postupných kroků k zásadní proměně skomírajícího srdce druhého největšího sídliště ve městě.

Vítězný návrh architektonické soutěže počítá s tím, že na místě bývalých jeslí vyrostou dva bytové domy s velkokapacitními podzemním parkováním a na stávajícím parkovišti z druhé strany nákupního střediska polyfunkční dům. Na pozemku měl přitom soukromý investor původně postavit parkovací dům, jelikož ale rezidenti podle města neměli zájem se na jeho stavbě finančně podílet, ze záměru sešlo. „Je to nakonec rozumné řešení. Výsledky architektonické soutěže totiž prokázaly, že potenciál plochy je mnohem větší, než aby sloužila jen pro parkovací dům,“ tvrdí Aleš Holý, městský architekt, s tím, že na místě „vstupní brány“ je v plánu stavba pohledově výrazného polyfunkčního domu s podzemním parkováním. „Přízemí obsadí obchody a služby, horní patra nové byty, což je kvalitnější a životaschopnější urbanistický koncept než parkovací dům,“ zdůraznil Holý.

Výrazně se změní i samotné obchodní centrum. „Hmotu domu odlehčí průchod středem, podle ekonomiky je možné nadstavět jedno obytné patro na střeše. U objektu zachováme stávající veřejné využití a ještě doplníme další služby podle zájmu investorů a obyvatel,“ prozradil Pášma.

Otázkou zůstává, kdy město povolá dělníky. Termín zahájení rekonstrukce i cena je zatím ve hvězdách. Jelikož na podobné akce neexistují dotace, je pravděpodobné, že se město spojí s privátním sektorem.

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace