Bzenčané obslouží třicet ministrů z EU!

Bzenčané obslouží třicet ministrů z EU!
Foto: iDobryDen.cz
Bzenec Zprávy 26 / 11 / 2008

Úspěchy na tuzemské a mezinárodní scéně pomohly škole získat prestižní mezinárodní zakázku

Povýšit cukrářství a studenou kuchyni na umění se podařilo studentům a jejich pedagogům ve VOŠ, SOŠ a SOU ve Bzenci. Jejich výtvory jsou natolik lákavé, že při čtvrtečním gastrodnu musela škola umístit téměř u každého exponátu cedulku Nesahat! Není divu, dobroty připravené studenty této školy jsou tak lákavé, že jim neodolali ani pořadatelé lednové konference téměř třiceti ministrů práce a sociálních věcí ze zemí EU, která se uskuteční v Luhačovicích. Bzenčané poskytnou ministrům kompletní servis od součinnosti, přes obsluhu až k zajištění dobrot.
„S Luhačovicemi jsme nalezli vzájemnou symbiózu a působíme tam na sedmi hotelích. Přesto, když jsme byli vyzváni k tomu, abychom zajistili lednovou gastronomickou událost, znamenalo to pro nás další posun v prestiži školy,“ uvedl ředitel VOŠ, SOŠ a SOU Emil Ševčík, který přiznal, že za tzv. vlajkovou loď své školy považuje zejména cukráře.
Není divu. Tento obor totiž přináší VOŠ, SOŠ a SOU neustále úspěchy. Jen v poslední době to bylo vítězství na Gastrojunior, dvě zlaté medaile na Gastro Hradec a zlatá medaile v Moravském poháru. Studentky a studenti přitom mají vzor ve své vedoucí učitelce oboru cukrář Marii Kučerové, člence národního týmu, který na celosvětové olympiádě, konané minulý měsíc v německém Erfurtu, získal stříbrné medaile.
„Námětem bylo téma republiky, přičemž já jsem si zvolila Prahu,“ prozradila Kučerová. Na gastrodnu ovšem dominoval zcela jiný námět. „Vybrali jsme si téma Z pohádky do pohádky, na kterém se nám dobře pracovalo. Materiálem byl zejména marcipán, perník a čokoláda,“ doplnila vedoucí učitelka oboru cukrář s tím, že v září si studenti námět promysleli, v říjnu začali vytvářet první trvanlivější věci, přičemž dorty dodělávali den před soutěží a dokonce i časně ráno.
Opomenout nelze přitom ani úspěch dalšího pedagoga z této školy Josefa Kuchaře, který v Erfurtu získal za vyřezávanou dámu s pávem ze zeleniny bronzovou medaili. Součástí gastrodne byla i nabídka studené a rybí kuchyně, ukázka stolování, prezentace zahradnictví, prodavačství a dalších oborů v čele s chemickou laboratoří, na kterou klade škola velký důraz.
„Chemická laboratoř a gastronomie vytváří jeden celek, který je nezbytný k tomu, aby se škola mohla dále vyvíjet. Proto jsme otázku její modernizace považovali za jeden z prioritních cílů,“ zdůraznil ředitel školy.
VOŠ, SOŠ a SOU ve Bzenci má v současné době přibližně 950 studentů a učňů. Dalších 200 navštěvuje pobočku zlínské UTB, která je nadstavbou bzenecké školy a která rovněž sídlí ve Bzenci. Ve škole je přitom běžné, že žák, který nastoupí ze základní školy do učebního oboru, opustí nakonec Bzenec s vysokoškolským diplomem. O uplatnění se absolventi nemusejí obávat. Zájem je o ně jak v tuzemsku, tak zejména v Německu, kde má bzenecká škola již patnáct pracovišť. 

TOPlist