Bzenecké cukrářky dobývaly Rakousko

Bzenecké cukrářky dobývaly Rakousko
Foto: zde  /  V Rakousku uspěli - Zástupci bzenecké VOŠ, SOŠ a SOU předváděli své umění v rakouském Hornu, kde se utkali s mezinárodní konkurencí. Specialitou týmu bylo to, že na rozdíl od soupeřů neměl ve svém středu ani jediného cukráře, soutěžila jen děvčata.
Bzenec Zprávy 08 / 10 / 2009

Žákyně z VOŠ, SOŠ a SOU vezou ze soutěže bronzový pohár, stříbrný dojde poštou

Poměřit své zkušenosti se zahraničními cukráři měla možnost v úterý desetičlenná skupina soutěžících ze Bzence. V rakouském Hornu měl každý ze startujících vyrobit čtyři marcipánová zvířátka, motiv květu a vyzdobit tři perníky ve tvaru srdce, kruhu a hvězdy. To vše nejdéle za tři hodiny. Soutěž se žákyním ze Bzence vyvedla, Ivana Mlýnková převzala na místě pohár za třetí místo a Veronika Kadubcová byla dokonce druhá, to se však dozvěděla až při cestě domů. Pořadatelé totiž při vyhlašování udělali chybu a na stříbrné pozici omylem vyhlásili borce z rakouského Badenu.
Odjezd v půl šesté ráno a poté cesta dlouhá sto padesát kilometrů jedním směrem čekala na výpravu ze Bzence, která se chystala na první velkou soutěž v letošním školním roce. „Příprava na soutěž v Hornu byla hodně složitá. Většinou totiž vysíláme na soutěž jen jednoho cukráře a nyní jsme jich připravovali dvanáct, protože jsme museli mít i náhradníky pro případ, že by někdo onemocněl,“ vysvětlila vedoucí mistrová oboru cukrář Marie Kučerová, která svým děvčatům předem věřila. „Všechny jsou velmi pečlivé a je vidět, že přípravě věnovaly opravdu hodně času, takže bylo velmi těžké potom říci, kdo zůstane zmíněným náhradníkem.“
Pořadatelé připravili soutěž tak, že všichni soutěžící modelovali své výrobky přímo před zraky návštěvníků, takže ti mohli od počátku sledovat, jak se neforemné hroudy marcipánu mění ve zručných rukou v opice, ryby, koně, krávy či další zvířata, která by mohla s klidem vytvořit předlohu pro pohádkové postavičky.
Obdobně tomu bylo s motivy květin, které spíše než cukrářský výrobek připomínaly nabídku vyhlášených květinářství. Třešničkou na dortu pak bylo zdobení perníků, kde by se nepatrné ucuknutí ruky okamžitě promítlo na složitých motivech. Vybrat poté ty nejlepší bylo navíc velmi složité, a tak do poroty usedli cukráři z interhotelů v České republice a v Rakousku.
Při vyhlašování skončila ze bzeneckého týmu nejlépe Ivana Mlýnková, studentka oboru cukrářské práce, která byla třetí. „V modeláži zvířat jsem dělala ryby a červy, v květinách lilie a na perník jsem zvolila motiv vyšívané mřížky,“ uvedla studentka, která přiznala, že se na soutěž připravovala asi dva měsíce, a že přitom „padlo“ hodně materiálu.
Později se ukázalo, že ještě lépe než Mlýnková skončila v soutěži vítězka Gastro Hradec, jinak studentka nadstavbového studia Veronika Kadubcová, což se však dozvěděla až při cestě domů. Pořadatelé totiž správně vyhlásili první pořadí, ovšem na druhém místě omylem vyhlásili cukráře, který neměl druhý nejvyšší počet bodů, ale druhý nejnižší, na což se došlo až po dekorování.
Soutěž si nenechal ujít ani starosta Bzence Pavel Čejka. „Pokud si vezmeme, že ve všech typech škol máme 1 800 žáků a s personálem je to téměř dva tisíce lidí, tak to je polovina obyvatel našeho města. Jsme proto se školami velmi úzce spojeni a u cukrářů je vidět, že je školí skutečná mistrová.“ Práce cukrářů, ale i dalších oborů budou moci brzy obdivovat i lidé ze Slovácka, na 12. listopadu je totiž připraven již 14. ročník bzeneckého Gastrodne.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace