Celníci začnou likérky sledovat on-line

Celníci začnou likérky sledovat on-line
Foto: ilustr., web
Slovácko Zprávy 22 / 02 / 2014

Loni povinné kauce od půl do pěti milionů korun, letos od 3. března povinnost zavést kamerový a záznamový systém do všech prostor, kde se pracuje s lihem. Stát postupuje v boji proti nelegální výrobě alkoholu tvrdě. Jeho zbraně však patří k arsenálu, který je schopen především malé lihovary a likérky když ne rovnou vyhladit, tak zahnat do dluhové pasti.
Obavy má také rodinná firmy ŽUSY z Boršic u Blatnice, která se zabývá výrobou přírodních destilátů a likérů. Tradiční ovocný lihovar založili před čtrnácti lety manželé Marcela a Josef Žufánkovi se svými syny Janem, Josefem a Martinem. Firma plní denně na 300 lahví stoprocentně přírodního destilátu, a i když si na trhu vytvořila pevné místo, už za několik měsíců může být všechno jinak. Důvodem jsou nejnovější požadavky celníků na monitorovací systém, jenž počítá také s přímým přenosem z lihovarů na celní úřady. Systém není nijak levnou záležitostí, jeho pořízení a správa se odhaduje na stovky tisíc korun. V případě boršického lihovaru bude třeba zakoupit devět kamer. Nejlevnější z těch, které splňují přísná kritéria celní správy, stojí 40 tisíc korun. Rodinný podnik tak bude muset sáhnout hluboko do rezerv a k loňskému půl milionu za povinnou kauci přidat dalších 360 tisíc. K tomu je však třeba připočíst ještě náklady na záložní zdroj pro případ výpadku elektřiny a zařízení na archiv záznamů.
Martin Žufánek hovoří o „absolutním hřebíčku do rakve veškeré snaze slušně a poctivě podnikat v České republice“. Na oficiálních stránkách firmy www.zufanek.cz napsal obsáhlou reakci na zavádění kamerových systémů a sklízí tisíce podpůrných reakcí. „Budeme pod neustálým dozorem kdejaké uklízečky na celním úřadu. Budeme archivovat data za časové období delší, než jaké mají v České národní bance. Budeme streamovat video jako Youtube a mít datové pole větší, než má náš poskytovatel hostingu,“ uvádí Žufánek a situaci přirovnává k televizní reality show Big Brother.
Za změnami stojí zákon č. 307/2013 Sb. a jeho paragraf číslo 22. Norma platí od loňského prosince s tím, že přechodné období skončí 3. března. V tento den už musí všichni výrobci, ale také dovozci lihovin, nainstalovat a spustit monitorovací systém.
V celém Zlínském kraji se novinka týká devíti společností. ŽUSY však na tento seznam nepatří. I když Boršice patří na mapu Slovácka, územně jsou pod správou Jihomoravského kraje. Na Uherskobrodsku se k menším provozům řadí Likérka Nezdenice. „Nový zákon je zbytečný, drahý a v podstatě nic neřeší,“ komentuje novinku Petr Beníček, majitel nezdenické likérky. „Kolik kamer si pořídíme, to zatím nevím. Takzvaný daňový prostor chceme zmenšit co nejvíc tak, aby i počet kamer byl co nejnižší.“
Jak vlastně bude probíhat přenos dat a jak s nimi celníci naloží?
„Kamery musí splňovat takové technické parametry, aby byl naplněn smysl zákona a umožňovaly nahradit naši trvalou přítomnost,“ vysvětluje Patricie Valentová, mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj. „Kamerový systém tak musí zajistit pomocí vhodně instalovaného, fungujícího a funkčního kamerového systému s fungujícím vzdáleným přístupem možnost nepřetržitě sledovat prostory daňového skladu nebo místa značení lihu. To znamená nepřetržité on-line monitorování se současným pořizováním obrazového záznamu ze sledovaných míst. Vzhledem k tomu, že rozsah a technické řešení se posuzují individuálně, právě podle místních podmínek, nelze paušalizovat ani náklady spojené s pořízením.“
Nová pravidla pamatují na všechny detaily. Každý obraz musí obsahovat informaci o dnu, měsíci a roku pořízení a také o času s přesností na vteřiny. „Strukturu dat pro určení datových a časových údajů a identifikátorů kamer musí výrobci poskytnout správci daně nejpozději do zprovoznění kamerového systému. Čas se navíc musí při přechodu na letní a zimní čas automaticky aktualizovat,“ pokračuje mluvčí Valentová. „Návrh řešení kamerového systému musí obsahovat také situační plán sledovaných míst s vyznačením umístění jednotlivých kamer včetně zakreslení jejich záběrů. Obrazový záznam pořízený jednotlivými kamerami se pak musí ukládat do videoserveru, který je součástí kamerového systému a je připojen k internetové síti.“
Kromě toho musí být systém zajištěn pro případ výpadku elektřiny. V takovém případě se má o energii postarat záložní zdroj, jenž vydrží pracovat nejméně šest hodin. „Co se týče uchovávání záznamů, momentálně se hovoří o sedmdesáti dnech, ale vzhledem k nákladnosti je v řešení zkrácení této lhůty,“ shrnula Patricie Valentová.

autor: JAROSLAV CHUDARA
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace