Do společnosti řemeslníků a výrobců patří i cimbálovka

Do společnosti řemeslníků a výrobců patří i cimbálovka
Foto: iDobryDen.cz
Uherskobrodsko Zprávy 07 / 08 / 2014

Což takhle dát si chlebovou placku, ochutnat kváskový chléb a něco grahamového pečiva od Miloslavy Vintrové z Luhačovic? Nebo ničím neředěný, pravý, a proto originální hroznový mošt z lipovského vinařství Kadubcovi?
Také Miloslava Vintrová a Rodinné vinařství Kadubcovi patří do jedenadvacetičlenného zástupu nových držitelů značky Tradice Bílých Karpat (TBK). Stejnojmenné občanské sdružení udělilo letos i jeden nevšední certifikát. Na už šedesátičlenný seznam výrobců nejrůznějších domácích pochutin nebo výrobků přibyla i slavičínská cimbálovka Slavičan.
„Cílem sdružení je, aby počet držitelů, kteří splní přísné požadavky pro získání značky, stále narůstal. Z debaty nových držitelů značky vyplynula jejich společná vize - aby regionální značka fungovala jako vlajková loď regionu, stmelovala lidi se zájmem o tradice a tradiční postupy, byla inspirací pro výrobce i spotřebitele, nalákala do regionu turisty a pomáhala tak držitelům i obyvatelům,“ říká Hana Machů, manažerka regionální značky. „Značce a její propagaci navíc mohou pomáhat i další subjekty v regionu, obce, infocentra, obchody s regionálními výrobky, spotřebitelé i samotní výrobci. Na každý pád spotřebitelé mají díky tomu širší nabídku, ze které si mohou vybírat, pokud chtějí nakupovat místně, kvalitně a šetrně k životnímu prostředí.“

 
Noví držitelé značky Tradice Bílých Karpat ze Slovácka

Hana Táborská z Bojkovic, Svíčky ze včelího vosku
Farma Rudimov s. r. o., Jehněčí a hovězí vyzrálé vakuově balené maso, Bourání a balení masa, přeprava živočišných produktů
Rodinná firma Koldokol z Krhova, Čaj pro dva - bylinné čaje z Bílých Karpat
David Ryšavý z Komně, Eko-sady Komňa
Nonnetit s. r. o. z Vápenic, Sušené bio ovoce
Rodinné vinařství Kadubcovi z Lipova, Hroznový mošt, víno z hroznů révy vinné
Lubomír Karlík z Vyškovce, Sušené ovoce, jehněčí maso
Miloslava Vintrová z Luhačovic, Chlebová placka, kváskový chléb, grahamové pečivo
Centrum Veronica Hostětín, Ekologický penzion s přírodní zahradou

Na slovenské straně nově získali certifikát

Agrosúča, a. s, Horná Súča, Ovčí a kravské syry (údené i parené), bryndza
Marianna Holušová Ružičková z Pruského, Návrhy a realizácie prírodných záhrad
Elena Hrdličková z Trenčína, Pestovanie kvetinových a zeleninových plánt, ručná výroba venčekov a tufov
Občianske združenie Pre Prírodu, priaznivci & verejnosť & profesionáli z Trenčína, Komplexná starostlivosť o ovocné dreviny
Občianske združenie Pangea, Nová Bošáca, Ovocný sad Španie v Novej Bošáci

Více o regionální značce na www.tradicebk.cz nebo www.tradiciebk.sk.

TOPlist